Иван Гешев в правната комисия: Не са подслушвани протестиращи, а организирана престъпна група

Иван Гешев в правната комисия: Не са подслушвани протестиращи, а организирана престъпна група

„Специални разузнавателни средства са били използвани по отношение на организирана престъпна група за телесни повреди и палежи, като на тяхна база са изготвени 50 веществени доказателства и това беше казано от нейния ръководител Валентина Маджарова“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването му в правната комисия на парламента в отговор на въпрос дали Специализираната прокуратура е издавала разрешителни за използване на СРС срещу протестиращи.
„В България няма термин „протестиращи граждани“ и ако го въведем ще нарушим Конституцията“, изтъкна главният прокурор.
„За каквото пожелаете аз съм на ваше разположение – включително и за годишния доклад на прокуратурата, включително за дейността на Бюрото по защита, понеже прочетох, че главният прокурор не трябва да бъде охраняван нито от МВР, нито от НСО, ако трябва ще си наема частна охрана, получавам добра заплата“, пиодчерта Гешев.
„Нямам данни досъдебното производство да е прекратено“, коментира главният прокурор по повод думите на адвокат Николай Хаджигенов, който е председател на Временната комисия за полицейско насилие. По думите му, служител на НСО е изтрил записите в нарушение на закона.
Пред депутатите Гешев коментира, че досъдебно производство се води от 8-9 месеца.
„Отговорността за всичко носи съответния наблюдаващ прокурор. Нямам против да се промени закона за съдебната власт и да нося отговорност за производства“, каза Гешев.
Той заяви, че се запознал с клиповете с полицейско насилие до колоните на Министерския съвет от 10 юли 2020 миналия петък. „Всяко насилие е недопустимо. Нямам нито задължение, нито правомощия да контролирам досъдебни производства. Всеки може да изрази своето възмущение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не след влязла в сила присъда“, каза главният прокурор Иван Гешев.
Обвинител номер едно заяви, че не е запознат с делото срещу полицаите. И коментира изявленията на вътрешния министър, че прокуратурата цяла година е крила записите и е повдигнала обвинения едва преди дни, така: „Уважавам българските институции и не желая да коментирам временно назначения служебен министър. Забавлявам се с неговите изказвания. Обикновено нищо от това, което казва, не е вярно“, коментира Гешев по адрес на вътрешния министър Бойко Рашков./Новините БГ

Още по темата