Ива Митева: Ще предложим в законопроект Иван Гешев да не бъде охраняван

Ива Митева: Ще предложим в законопроект Иван Гешев да не бъде охраняван

Иван Гешев да бъде изваден от списъка за охрана по Закона за МВР и Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство – това предлага Ива Митева, председател на Народното събрание. Предложението ще е част от нов законопроект за промяна в Закона на НСО.
„Кръгът от лицата трябва да се редуцира. Тримата големи трябва да са под охрана. За всички останали – специализираният транспорт на НСО трябва да се ползва и от членовете на Конституционния съд“, каза Ива Митева. В момента главният прокурор Иван Гешев ползва възможност за охрана по три закона – Закона за МВР, Закона за защита на лицата и Закона на НСО.
„Предлагам да отпадне възможността за закона за МВР и за защита на лицата и да остане само ползването на специализиран транспорт“, уточни Митева. Тя коментира, че в случай на застрашеност с мотивирано решение на комисията може да се постави лична охрана.
Според нея останалите категории също трябва да бъдат редуцирани – зам.-председателите на НС, членовете на Министерски съвет, както и кметът на София трябва да бъдат извадени от списъка за лица със специализиран транспорт. „НСО не е транспортна фирма и би трябвало возенето на администрацията да става по съответния ред“, коментира Митева./Новините БГ

Още по темата