Разхлабват мерките от 1 април

Разхлабват мерките от 1 април


Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след 31 март. 

По време на редовния си брифинг Ангелов съобщи, че децата се връщат в детските градини от 5 април. Връщането на ученици в класната стая ще стане от 12 април, график ще бъде изготвен съвместно с просветния министър Красимир Вълчев. Във висшите училища вероятно след 12 април ще върнат онези, които не могат да провеждат обучението си дистанционно. От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет, а не 50%, както по-рано. Обмисля се фитнесите отново да могат да работят, също с капацитет от 30%.

Моловете и големите магазини обаче няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито. От 1 април ще работят само тези ресторанти и заведения, които имат открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени. Мероприятия на закрито не се предвиждат до края на април. 

Очаква се по-късно днес да бъде издадена съответната заповед.

„Съвсем скоро – в  края на април ще има свободен избор на ваксини. Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес през всички канали.“, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Очаква се през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „Джонсън&Джонсън“, която е по-лесна за използване, тъй като не изисква съхранение при толкова ниски температури. В сряда пък се очакват 151 000 дози от производителя „АстраЗенека“. 

Във вторник у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу Covid-19 на производителя „Модерна“.

Още по темата