Подла измама в интернет: Искат 700 лв. за документи менте

Подла измама в интернет: Искат 700 лв. за документи менте

Фалшификатори предлагат лични карти и свидетелства менте за управление на автомобили срещу 350 евро. Това показва проверка, направена от в. „Монитор“.
Услугата се извършва за рекордното време от 1 ден, а изпращането става в рамките на 5 дни, ако получателят се намира в Европа.
Мрежата е залята от обяви за неистински лични документи, които гарантират за автентично изглеждаща изработка. Буквално с един „клик“ на мишката всеки може да избере сред разнообразието от услуги, предлагани от различни „търговци“.
Сайтовете – платформи за продажбата на фалшиви документи, са с подробно описание на предлаганите продукти. В тях те уверяват бъдещите си клиенти, че не правят компромиси с качеството и омайват с обещания за бърза и неразличима от оригиналната изработка.
Един от фалшификаторите посочва в обявата си следното: „Мога да ви направя както истински, така и фалшиви документи. Истинските документи обаче са по-скъпи от фалшивите, защото за да се осъществите, са необходими време, умения и контакти. Имайте предвид, че фалшификатът ще бъде 100% уникален и много добро качество. Разликата се основава на регистрацията на номерата“.
Клиентите, възползвали се от тази услуга, най-често използват ментетата на лични карти за теглене на кредити от чуждо име, а шофьорските книжки – за да шофират без нужния преминат курс или когато истинското им удостоверение е отнето вследствие на нарушения на пътя.
Така фалшификатите не само ни превръщат в потенциални жертви на финансови измами, но и поставят живота ни в опасност.
Онлайн търговията на фалшификати включва и продажбата на чуждестранни лични карти и шофьорски книжки. При тях цените скачат на около 1000 долара за брой, в зависимост от желаната държава за произход. С тях измамници ще могат да летят по улиците на Южна Корея, САЩ, Украйна, Италия, Бразилия, Австралия, Румъния, Полша, Дания и други.
Освен шофьорски книжки и лични карти ментета в мрежата се предлагат и палитра от удостоверения за завършени курсове, както и фалшиви дипломи за завършено средно или висше образование. При тях цените са далеч по-скромни.
Разследване показа, че за фалшива тапия за завършено средно образование отделяме значително по-ниската такса от 95 евро. Схемата действа по следния начин – клиентът изпраща личната си информация, а търговецът изпраща своята банкова сметка и подробности за плащането.
То става на вноски – част от сумата се превежда при поръчката, а останалата – когато ментето е готово. Документът се изготвя от 2 до 3 дни, след което се изпраща сканирано т.нар. „меко“ копие за потвърждение, че данните са записани коректно. Фалшификатът се изпраща чрез международни куриерски фирми в рамките на 5 дни.
Друг търговец предлага същата услуга, но срещу значително по-раздути цени. Офертите са – за основно образование – 350 лв, за средно варира от 800 до 1200, а за висше е около 2300 лв. Така тарикатите, желаещи да се сдобият с неистинска диплома, за да получат мечтаното доходоносно работно място, ще трябва първо да се изръсят солено./Вестник Марица

Още по темата