И БСП връща мандата, отиваме на предсрочни избори

И БСП връща мандата, отиваме на предсрочни избори


Националният съвет на БСП реши, че веднага ще върне мандата на президента Радев и няма да прави опит да състави правителство. Това на практика означава, че отиваме на предсрочни избори. След като третият мандат бъде върнат, държавният глава ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще назначи служебен кабинет и ще определи дата за провеждането на извънредните парламентарни избори.

Засега очакванията са вотът да е на 11 юли, което означава, че ще се сбъднат прогнозите за къс живот на сегашния парламент. Очертава се настоящото Народно събрание да заседава само още два пъти. 

Предложението БСП да върне мандата бе лансирано от тясното ръководство на партията – Изпълнителното бюро, начело с Корнелия Нинова. То е подкрепено от 108 членове на Националния съвет. Никой не е гласувал против, а петима са се въздържали. Другите два варианта, обсъдени на червения пленум, са били БСП да предложи правителство начело с Корнелия Нинова или експертен кабинет с ограничен мандат.

Лидерът на столичната структура Калоян Паргов поясни, че на 5 май мандатът ще бъде получен и върнат от Нинова в лицето на председател на парламентарната група на социалистите. 

„Ако очаквате да има излъчен министър-председател, това не го изисква третият мандат“, посочи Паргов.

Атака срещу новите партии

Само в рамките на днешния ден Корнелия Нинова на два пъти остро разкритикува новите партии в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се, мутри вън“. Подобна кампания от страна на БСП тече поне от две седмици, тъй като и трите формации причисляват левицата към партиите на статуквото, заедно с ГЕРБ и ДПС. 

„Ние 4 години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и „Има такъв народ“ възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите партии – новите политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови партии показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят“, заяви Нинова на брифинг след червения пленум.

БСП не иска да печели време

От думите й се разбра, че от БСП са отхвърлили възможността да вземат мандата и провеждат консултации с цел печелене на време, защото според Корнелия Нинова парламентът е неспособен да взема важни решения. 

„Законодателството е нетрайно и некачествено – видяхте какъв Изборен кодекс бе приет. Предложените от нас мерки за гражданите и бизнеса, както и актуализацията на бюджета не се разглеждат“, подчерта соцлидерката и добави, че вземането на мандат е губене на време, което задържа кабинета на Бойко Борисов на власт. 

Нинова вижда в решението и шанс за президента Радев да поеме управлението на страната чрез служебен кабинет и в следващите месеци да преведе страната през кризата.

„Отиваме на предсрочни избори и отговорността за това трябва да бъде понесена от новите политически субекти. Хората им възложиха големи очаквания и надежди, но те ги пропиляха“, каза още председателят на БСП.

Още по темата