Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на

Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на


Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори, които предупредиха, че постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения. От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения.

„Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва  правителството на Съединените щати, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас“, пише в позицията на ведомството. Споменават се и декларацията за двустранните отношения с Белия дом, Стратегическият диалог в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура, меморандумите за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели, българското домакинство на инициативата „Три морета“.

Отношенията между Съединените щати и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, завършва позицията на Министерството на външните работи. 

Още по темата