Министър Вълчев: Училищата са готови за новата учебна година

Министър Вълчев: Училищата са готови за новата учебна година

Училищата вече са набелязали мерките за сигурност преди 15-ти септември, каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той се срещна с директорите на столичните училища по време на обучение, свързано с новата учебна година в условията на COVID-19.
В него участват още Столичната община, Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление на образованието-София.
Основната тема на срещата бе как ще започне новата учебна година в условията на COVID-19 и какви мерки ще вземат училищата.
Едните от мерките са задължителни. Това са дезинфекцията и спазването на дистанция.
Другите мерки са препоръчителни, всяко училище само трябва да ги изработи. Училищата вече изработиха такива мерки, а директорите споделиха някои от тези мерки. Те са различни – например децата да влизат от различни входове, по коридорите децата да не се сблъскват помежду си, да се носят маски в общите части. Учителите в горните курсове да са с шлемове.
Ако има болно дете, карантината ще бъде само за неговия клас, а в рамките на 24 часа този клас ще премине в дистанционно обучение за 14 дни.
„В момента вече могат да ги подават. Нямаме нормативна уредба. Вие знаете, че по принцип обществените отношения се установяват с нормативни актове. Затова днес пращаме писма до училищата и регионалните инспекторати, в които разясняваме всичко. Но все пак обръщам внимание, че регионалните управления ще имат право на преценка, в зависимост от ангажираността на родителите и учениците с учебния процес през предходната година“, заяви Красимир Вълчев, министър на образованието.
„Може, това позволи законът, но ще са налице критерии – най-общо родителят ще трябва да декларира, че ще осигури ангажираност на детето, технически предпоставки да се случва обучението в електронна среда, а директорът на базата на информация от учителите ще даде мнение за ангажираността на през предходната година“, каза Вълчев./Новините БГ

Още по темата