Хиляди в САЩ са изправени пред нова криза – глад

Хиляди в САЩ са изправени пред нова криза – глад

Много жители на Л.А. се справят благодарение на социалните кухни

„В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929.“ Всеки втори в този район с 13 млн. жители изпитва сериозни финансови затруднения. Без социалните кухни хиляди биха били обречени на истински глад.

Огромният купол прилича на космически кораб, приземил се на голям паркинг в Лос Анджелис. Много подходящо за Холивуд – фабриката за сънища, която десетилетия наред отвличаше хората в други светове, пише „Дойче Веле“.

Новият стадион SoFi ще струва общо 5 млрд. долара, осигурени с частно финансиране. На строителната площадка гъмжи от жълти жилетки. Човек може да си помисли, че с някаква машина на времето се е пренесъл в месеците отпреди началото на пандемията. Стига да не бяха множеството разхвърляни по паркинга кашони и дългите опашки от автомобили с отворени багажници, чиито собственици са тук, за да получат безплатна храна.

„Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни“, казва 38-годишната Мария Рохас. Доскоро със съпруга ѝ имали порядъчен доход, който позволявал на семейството с пет деца да води нормален живот. Мария работела като фризьорка, а съпругът ѝ – като майстор. Но през март всичко се променило: Холивуд затворил, туристическият поток секнал, ресторантите заключили вратите си. Много хора изгубили работата си, спрели да ходят на фризьор и да правят ремонти. Така изведнъж семейството на Мария се оказало без никакви доходи. А наемът и разходите за живот си останали същите.

Вярно е, че президентът Тръмп раздаде великодушно чекове, но мярката важеше само за семейства, подали данъчна декларация. А семейство Рохас не е сред тях. А формулярите за получаване на пари за безработни се оказали толкова много и толкова сложни, че Мария и мъжът ѝ просто не се справили.

Мария признава, че се срамува да бъде тук – на паркинга пред стадиона, където раздават безплатна храна.

„За първи път прибягвам до услугите на социалните кухни“, казва още жената.

Всяко семейство получава четири кашона с хранителни продукти – сирене, ориз, фасул, консерви, замразено месо. Доброволци помагат при товаренето – за да става по-бързо, а и за да бъдат максимално ограничени контактите между хората.

„Все повече гладуващи хора търсят помощ при нас. Напоследък броят им расте стремително“, казва шефът на Хранителната банка в Лос Анджелис Майкъл Флуд. Според него, САЩ са свикнали да се справят с кризисни ситуации, но специално в Лос Анджелис не е било толкова зле от световната икономическа криза през 1929 година.

„За съжаление нямаме социалните системи на Европа“, добавя Флуд и е благодарен за това, че властите са реагирали бързо, като са закупили от земеделските производители всички продукти, които заради затворените ресторанти и училища иначе щяха да се развалят.

Източник: Cross.bg

Още по темата