COVID-19 минава по-леко при заразяване през маска

COVID-19 минава по-леко при заразяване през маска

Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, протича по-леко при пациенти, които са носили маски, когато са се заразили, предаде ТАСС, позовавайки се на испански експерт, цитиран от агенция ЕФЕ.
Висенте Сориано, директор на Медицинския център към Международния университет в Риоха, е ръководил изследване, в хода на което е събрана информация за епидемиологични огнища в Мадрид по време на първата вълна на коронавирусната пандемия.
Експертът пояснява, че проучването е успяло да „сравни нивото на предаване на заболяването и необходимостта от хоспитализация“.
Например, анализ на огнище на заразата е бил извършен в къща, обитавана от монахини, където са се заразили 21 от 25 души. Въпреки факта, че около половината от обитателите са били на възраст над 65 години, при никой от тях не се е наложила хоспитализация. Специалистът свързва това обстоятелство със спазваните мерки за социално дистанциране и носенето на маски.
Друго огнище се е разразило след среща на група от 10 души, които са прекарали три часа заедно на закрито, без да носят маски или да стоят на разстояние. В резултат на това всички са се заразили с коронавирус, като при четирима от тях се е наложила хоспитализация.
„Изглежда, че излагането на ниски дози коронавирус може да доведе до инфекция, но симптомите ще бъдат по-леки“, казва Сориано.
По негово мнение носенето на маски помага да се намали рискът от инфекция и ако това се случи, формите на заболяването протичат по-леко, тъй като концентрацията на вируса, която оказва ефект, е по-ниска. С други думи, използването на маска „може да имунизира срещу тежки форми на COVID-19“, счита експертът./Dariknews.bg

Още по темата