Азербайджан е близо до победа в Нагорни Карабах, обяви Ердоган

Азербайджан е близо до победа в Нагорни Карабах, обяви Ердоган


Азербайджан се доближава до победа срещу Армения в усилията си да сложи край на 30-годишната окупация на Нагорни Карабах, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Дейли сабах“.

Ердоган говори на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в турския окръг Кахраманмараш.
Президентът отбеляза, че е разговарял по телефона със „своя брат“, азербайджанския президент Илхам Алиев, и че той го е информирал за „положителните развития“ в Нагорни Карабах.

„Те са отделени от своите окупирани земи, но сега, да се надяваме, ще се обединят с териториите, които са окупирани“, каза Ердоган.

Турският президент заяви още, че Турция е изправена пред атаки от страна на други държави поради факта, че преследва целите и защитава интересите си в региона, включително в Източното Средиземноморие.

Реджеп Тайип Ердоган междувременно уволни управителя на централната банка на страната Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал, предаде Ройтерс, позовавайки се на президентския указ, публикуван днес в турския държавен вестник.

Смяната идва на фона на рекордния спад на националната валута спрямо долара, отбелязва агенцията. На борсата днес турската лира достигна рекордно ниско равнище от 8,58 за долар. През тази година тя се обезцени с 30 процента спрямо щатската валута.

Освен финансов министър в периода 2015-2018 г., Агбал е заемал и длъжността шеф на стратегическото и бюджетното управление в администрацията на президента на Турция.

Агбал е четвъртият управител на турската централна банка в рамките на пет години. Поредната смяна ще подхрани отдавнашните критики за политическа намеса в монетарната политика на Турция.

Въпреки че за смяната на Уйсал с Агбал не се дават официални причини, източници, запознати с въпроса, казват, че Уйсал е държан отговорен за резкия спад на стойността на турската лира.

Според анализатори Агбал е близък съюзник на Ердоган, но е смятан за способен мениджър, който вероятно ще заеме по-праволинеен подход към монетарната политика. Това може да успокои тревогите, които провокираха турците да купуват сигурни валути с рекордни темпове.

Президентът Ердоган е известен като открит привърженик на високите лихвени проценти. Миналата седмица той заяви, че Турция води икономическа война с онези, които се опитват да я вкарат в „дяволския триъгълник на лихви, валутни курсове и инфлация“.

Още по темата