Прокуратурата е спряла разследването за отравянето на оръжейния търговец Гебрев

Прокуратурата е спряла разследването за отравянето на оръжейния търговец Гебрев


Бизнесменът Емилиян Гебрев обяви, че преди дни е бил уведомен, че прокуратурата спира разследването по случая с неговото отравяне. 

Гебрев недоумява защо това се случва точно сега и предвид отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Оръжейният търговец е на мнение, че прокуратурата не желае да проучи кой е имал интерес от извършването на всичко това. По думите му обаче отравянето му има връзка с износа на оръжия от фирмата му „Дунарит“ за Украйна, както твърди държавното обвинение. 

„Българската прокуратура много често се изказва без да мисли какво казва, важното е нещо да каже. Да не вземаме за критерий какво е казала. Доставките за Украйна се раздухаха от българската прокуратура, „Дунарит“ – обратно. никой не разследва общо“, обясни Гебрев пред bTV. 

Бизнесменът подчерта,се прави крачката да се разследва кой е поръчителят. Сякаш прокуратурата се страхува от нещо.

На фона на спряното разследване в България, отравянето на Гебрев беше свързано преди дни с предполагаемото покушение над руския опозиционер Алексей Навални. Лекарите на лекувания в Берлин активист подозират, че той и Гебрев са отровени със сходни вещества, припомня „Свободна Европа“. 

През януари тази година трима руснаци бяха обвинени за отравянето на бизнесмена. Първоначално имената им не се споменаваха. За тях бяха издадени европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция

Месец по-късно българското държавно обвинение разгласи имената на обвинените – Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов.

Един от тримата бе свързан и с отравянето на Сергей Скрипал.

Още по темата