1 440 лева таван на пенсиите

1 440 лева таван на пенсиите

Таванът на пенсиите може да стане 1440 лв. догодина, а минималното възнаграждение за старост – 300 лв. Това е един от вариантите за увеличаване на доходите, който обсъждат правителство, синдикати и работодатели, потвърдиха пред „Телеграф“ от министерството на труда и социалната политика. От ведомството на Деница Сачева увериха, че всички над 2 млн. пенсионери в страната ще продължат да получават по 50 лв. добавка към пенсиите си до края на 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г.
Формула
До броени дни трябва да стане ясен механизмът за тяхната индексация. Министерството на труда и социалната политика е получило различни предложения за осъвременяване на пенсиите, които предстои да бъдат обсъдени със социалните партньори и експерти на Националния осигурителен институт и уточниха, че при разговорите ще се търси най-справедливият вариант за всички пенсионери, като стремежът ще бъде да се запази принципът на солидарност, както и съотношението между най-ниските и най-високите пенсии. Усилено се дебатира схемата, предложена от КНСБ.
При нея освен вдигане на минималната пенсия с 50 лв. и на тавана с 240 лв. се предвижда повишаване на пенсиите между 300 и 369 лв. с два пъти по-висок процент от този по „швейцарското правило“, както и повишаване на пенсиите над 369 лв. с процент по „швейцарското правило“. Все още няма обаче окончателно решение с какъв процент да бъдат осъвременени пенсиите, подчертаха от ведомството на министър Сачева. Осъвременяването на пенсиите няма да е обвързано с добавката от 50 лв. Това означава, че дори и възрастните хора със сравнително високи доходи ще продължат да я вземат.
Бонус
42 400 българи прескачат тавана на пенсиите, вземайки добавка към тях, става ясно от данните на НОИ към септември. Пред „Телеграф“ от Осигурителния институт уточниха, че за октомври всеки пенсионер получава 50 лв., независимо от размера и вида на парите за старост, които взема.
Спестили сме 13 бона за втори доход на старини
Ако до момента всеки с минимален доход е инвестирал в частно дружество 3430 лв., то към 30 юни на тази година има спестени там реални 4029 лв. Това показват данните на Асоциацията на пенсионните дружества, обявени от Николай Марев. Изчисленията показват, че всеки със среден доход пък е инвестирал малко над 11 300 лв., а сега има малко над 13 436 лв. Тези с максимални доходи пък са налели 19 229 лв. и към момента разполагат с над 22 860 лв., каза той пред bTV.
Жените по-често вземат наследствена в Пловдив
Жените, които получават наследствена пенсия в Пловдив, са четири пъти повече от мъжете, става ясно от онлайн справка в НОИ, цитирана от Марица. Това се дължи на по-голямата средна продължителност на живота на дамите у нас. По данни на НСИ нежният пол в града под тепетата доживява средно до 79 г., а силният – до 71 г. Право да получават част от реалния размер на пенсията на починалия човек имат съпруг/и и деца. На децата парите се изплащат до навършване на 18-годишна възраст или до 26 г., ако учат.
Право на нея доживот имат инвалидите, ако инвалидната пенсия, която взимат, е в по-малък размер от тази на починалия. По данни на НОИ наследствена пенсия получават почти 9000 души, като 7153 от тях са дами и 1758 – мъже. Статистиката показва още, че всяка трета жена, която получава такава пенсия, е под 59 години. Мъжете пък обикновено я взимат на възраст до 44 години.
В тази група попадат 1104 от силния пол, чиито жени са починали или са учащи младежи, които са загубили родител. Висока наследствена пенсия взимат 1372 души от Пловдивска област, а всеки трети от тях е доживял 80 години. Месечно към своите пари за старини те прибират между 400 и 1200 лв. Най-ниската наследствена пенсия е 250 лв. и я взимат над 6000 души./Вестник Монитор

Още по темата