Знаете ли кой е човекът със „златната кръв“ спасил над два милиона живота?

Знаете ли кой е човекът със „златната кръв“ спасил над два милиона живота?

снимка: pixabay.com

Даряването на кръв е една от темите в България, в които нямаме особено много поводи за гордост. Съвсем малка част от населението на страната ни всъщност приема тази стъпка, а пред кръвните центрове винаги могат да бъдат видени доброжелатели, които са готови да услужат срещу заплащане. Разбира се, това не е цялата картинка, но историята в следващите редове дава силен контраст на родната реалност и се надявам, че ще ви провокира да кръводарите поне веднъж (ако не сте го правили до момента). 

Пренасяме се в Австралия преди повече от 70 години. Тогава едно младо момче претърпява операция и се нужда от цели 13 литра кръв, която да бъде дарена, за да живее. Той оцелява и се възстановява на болнично легло в следващите три месеца. Името му е Джеймс Харисън и до края на живота си ще спаси два милиона бебета. Да, правилно прочетохте. Брой хора равен на малко под 1/3 от населението на България.  Джеймс разбира, че именно кръводаряването е спасило неговия живот и сам започва да дарява кръв след като става на 18. Прави го цял живот – от първото му кръводаряване през 1954 г., до последното, което е през 2018-та. Случаите, в които застава на стола са общо 1173. Какво прави кръвта му толкова специална? 

Лекари откриват, че кръвната му плазма има свойството да спасява живот. Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а плодът с положителен, имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето. Кръвната плазма на Харисън съдържа необичайно силни и устойчиви антитела към Rh D антигена в особено голяма концентрация. От дарената кръв, която дава започва производство на лекарства. И се оказва, че след време самата му дъщеря е спасена благодарение на тях. До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън. Той е вписан в рекордите на Гинес за най-голям брой кръводарявания от един човек. Мечтата му? Някой да подобри неговия рекорд. 

Източник: Actualno.com

Актуални новини от България и света, политически, бизнес, спортни и забавни статии.

Още по темата