Николова: Туризмът в планината се препоръчва, дори и от СЗО

Николова: Туризмът в планината се препоръчва, дори и от СЗО

„Туризмът в планина се препоръчва, дори и от Световната здравна организация, защото укрепва здравето. И затова очакваме посещения курортите и общините.
Нашата дисциплина ще помогне наистина да имаме зимен сезон и вътрешен туризъм“. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при проверка на ски съоръженията в община Банско, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
Тя посочи още, че се предвижда гостите да са предимно българи, както и посещения от съседните страни, защото дестинацията е малка и могат да идват с личните си автомобили.
„Заявки за пътувания има, като повечето резервации са индивидуални“, информира министър Николова. По думите й, прогнозите са, че резервациите ще са в последния момент.
В рамките на инспекцията вицепремиерът проследи стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки и работата на съоръженията спрямо утвърдените правила на Министерството на туризма.
По време на визитата на място тя бе придружавана от Иван Кадев, кмет на Банско и Иван Обрейков, маркетинг директорът на „Юлен“ АД Иван Обрейков. Относно работата на ресторантите в хотелите, която се възстановява от днес, вицепремиерът подчерта, че то трябва да се осъществява в рамките на лимитирания час до 22:00 часа.
Като допълнително министерството препоръчва на бранша да бъде осигурен сменен режим на изхранването, за да може да се избегне струпване на хора, обясни още тя. По време на инспекция в места за настаняване представители на бранша благодариха за това решение, като посочиха, че по този начин много ще се улесни работата им и ще предоставят по-висококачествена услуга на гостите си.
„В компетенциите на РЗИ, здравните власти и на БАБХ е да наблюдават дали се спазват правилата“, информира министър Николова. Тя коментира, че желанието на всички е специално за нова година да има възможност за работа до по-късно, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява.
Вицепремиерът заяви, че е много важна и самодисциплината на туристите, защото се наблюдава струпване на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки, което не може да се допуска. „Има варианти, в които могат да се поставят мини пейки, където хората да починат, да си хапнат“, информира министърът.
Тя коментира, че добър пример е курорта Пампорово, където има ковид охрана, която е на ски съоръжението и следи да не се образува тълпа и събиране на тълпа от повече от 15 човека.
По думите й, добре е и в ски зона Банско да се помисли за въвеждането на такава, защото времето позволява и ние очакваме голямо струпване на туристи особено събота и неделя./Dariknews.bg

Още по темата