Навални отпътува със самолет от Германия за Русия

Навални отпътува със самолет от Германия за Русия


Руският опозиционер Алексей Навални се качи в Германия на борда на самолет за родината си, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Навални ще се завърне в Русия за първи път след като бе отровен през август и откаран за лечение в Берлин. Руският опозиционер ще се завърне в страната, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

44-годишният критик на Кремъл заяви, че не страхува, че ще бъде задържан в Русия, защото е невинен. „Аз, арестуван? Аз съм невинен човек“, каза той пред репортери, преди да се качи на борда на самолета на руската авиокомпания „Победа“.

Самолетът вече излетя по разписание от Берлин и се очаква да кацне на летище „Внуково“ в 19.20 ч. московско време (18.20 ч. българско време). Мерките за сигурност на аерогарата бяха засилени днес, а привърженици на Навални бяха задържани „превантивно“ или спрени да отидат да го посрещнат.

Мерките за сигурност на летище „Внуково“ бяха засилени часове преди очакваното пристигане на Навални. Разпространени в социалните мрежи снимки показват бойци от спецчастите и затворнически автомобили, заемащи позиции на тази московска аерогара.

Навални прикани привържениците си да го посрещнат въпреки предупрежденията на прокуратурата в руската столица да няма неразрешени събирания на хора на летището и заплахи за последици за нарушителите. Някои от поддръжниците на критика на Кремъл бяха задържани днес „превантивно“ в ареста.

Ирина Фатянова, ръководител на офиса на Навални в Санкт Петербург, съобщи, че е била свалена от влака за Москва заедно с двама души и задържана от полицията за три часа. Други активисти казаха, че са били задържани на петербургското летище „Пулково“ или спрени в автомобила си. Много журналисти се оплакаха, че не са допуснати до летище „Внуково“ с аргумента, че това би нарушило противоепидемичните мерки.

Според руски медии Навални ще бъде придружен от репортери и активисти. Някои от тях са си купили билет за същия полет, защото искат да станат лично свидетели на развитието на събитията.

Алексей Навални, който е сред най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, се разболя тежко на 20 август на борда на самолет, изпълняващ вътрешен полет в страната. Два дни по-късно бе транспортиран за лечение в Германия. Лаборатории в Германия, Швеция и Франция установиха, че Навални е отровен с нервнопаралитично вещество тип „Новичок“. Навални хвърли вината за покушението върху руските тайни служби, които според него са действали по заповед на Путин. Кремъл отрече тези обвинения. Първоначално представители на руските власти твърдяха, че в организма на Навални няма следи от отрова.

Още по темата