Социалният министър: 770 000 пенсионери ще получат увеличение с 20%

Социалният министър: 770 000 пенсионери ще получат увеличение с 20%

С приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. станаха реалност важни политики, водещи до укрепване на социалната защита на милиони български граждани. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на обсъждането на бюджета на ДОО.
От 1 януари близо 770 000 пенсионери с пенсии в минимални размери ще получат увеличение с 20 на сто на пенсиите си. „Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 000 пенсионери, които към 2020 г. получават пенсия над минималния размер за съответния вид“, каза Сачева.
С увеличението на максималния размер на пенсиите на 1440 лв. 25 600 пенсионери от общо 43 000 пенсии ще получат пенсиите си в действителен размер.
Осъвременяването по швейцарско правило на пенсиите с 5 на сто от началото на юли пък ще засегне доходите на над 2.1 млн. българи. „В приетия законопроект ще се постигне чувствително увеличение на доходите на възрастните хора у нас през следващата година“, коментира ресорният министър.
Тя изрази доволство, че с приемането на текстовете, депутатите са се уверили, че заложените параметри не жертват финансовата стабилност на ДОО, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план./ Вестник Монитор

Още по темата