„Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ остават защитени зони

„Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ остават защитени зони


Служебното правителство е взело решение три диви плажа по Черноморието да получат статут на защитена зона по „Натура 2000“. По този начин плажовете „Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ остават защитени зони, съобщиха на съвместен брифинг министрите на екологията и икономиката Асен Личев и Кирил Петков.

„Министерският съвет прие решение, според което природното райско кътче „Корал“ остава към защитена зона „Ропотамо“, „Kара дере“ –  към плаж „Шкорпиловци“ и „Паша дере“- към плаж „Галата“. Целият Министерски съвет е на едно мнение, че естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а е наследство, което трябва да се съхранява за идните поколения“, заяви екоминистърът Личев.

Икономическият министър Кирил Петков подчерта, че „Корал“, „Кара дере“ и „Иракли“ са едни от малкото останали плажове по Черноморието, където може да се види истинска природа. Според него решението е голяма победа за екологията, но и за икономиката. 

„Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран към българската красива природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на останали дюни в Европа, да видят запазени видове, които не се срещат никъде другаде“, смята Петков. Неговата оценка е, че този тип туризъм е много пъти по-доходоносен, отколкото масовия, на който сме се нагледали досега.

Министърът на околната среда Асен Личев съобщи, че се преговаря с филмови гиганти като Disney и Netflix, които имали интерес да снимат продукциите си у нас. 

„Те имат възможност да си снимат сюжети в омайните кътчета по нашето Черномoрие“, обясни Личев.

„Те имат огромен интерес да създават продукция тук“, допълни Кирил Петков. 

Очаква се Министерството на културата да даде подробности за преговорите с Disney и Netflix

Още по темата