Говорителят на ЦИК: По-добре ще е изборите да са 2 в 1, като тези за НС се проведат на 14 ноември

Говорителят на ЦИК: По-добре ще е изборите да са 2 в 1, като тези за НС се проведат на 14 ноември

Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това.
Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.
Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота. Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември. 
Росица Матева обясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори. „В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната“, добави тя.
По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване. „В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата“, разкри Матева.
Говорителката на ЦИК посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. „Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо“, каза още тя .
Матева подчерта, че ЦИК е с намерение да има една хронограма за предстоящите избори за президент и парламент, но в момента са затруднени заради липсата на дата за парламентарния вот. Тя потвърди, че номерата в изборната бюлетина ще съвпадат с номера на партиите и коалициите, които са ги издигнали. /Новини.БГ

Още по темата