WSJ: Как руските шпиони използват в България тактики от Студената война

WSJ: Как руските шпиони използват в България тактики от Студената война

В началото на декември високопоставен служител на министерството на отбраната на България седна на бюрото си, извади черен смартфон „Самсунг“ и прекара следващите час и 20 минути в снимането на класифицирани военни документи от монитора на служебния си компютър, пише в свой материал The Wall Street Journal.
Снимките, както се предполага, са били предназначени за ръководителя на руска шпионска група и са включвали информация за изтребителите Ф-16, според записи, разпространени от българските власти.
„Миналият път даде доста материал. Четири папки“, е казал предполагаемият лидер на шпионите на служителя, става ясно от записи.
„Видях какво има на фалшката ти. Хубави неща“, казва още той.
Руското разузнаване дало на шпионите си у нас специални телефони за криптиране на информациятаМиналата седмица, властите в България, страна-членка на НАТО, заявиха, че са разбили руска шпионска група, която е събирала информация за Москва относно Алианса, ЦРУ на САЩ, Украйна и конфликта в Нагорни Карабах.
Петима мъже и една жена, включително и лидера на групата, бяха арестувани и обвинени в шпионаж, като по думите на българската прокуратура това е най-мащабния арест на шпиони в страната след края на Студената война.
Русия използва своите отколешни връзки и симпатии с по-малките и уязвими страни-членки на НАТО и ЕС, за да култивира шпионски мрежи и да получи достъп до тайните на Запада.
Прихванатите от българската прокуратура материали показват, че в ерата на високотехнологичния кибершпионаж, Москва продължава да цени човешкото разузнаване./Blitz.bg

Още по темата