Национален събор за опазване на българските породи животни се проведе край Калофер/ВИДЕО/

Национален събор за опазване на българските породи животни се проведе край Калофер/ВИДЕО/

За 15-та поредна година местността “Паниците” над град Калофер беше домакин на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни. Съборът премина под наслов “Да запазим заедно българското”. На събора местни животновъди представиха породите Сиво говедо, Средностаропланиска, Дъбенска и Каракачанска овца, Калоферска коза, Каракачански кон и Каракачанско куче.
Събитието беше открито от прочутите калоферски гайдари. Местните самодейци от певческа група “Калифер войвода” поздравиха с няколко песни.
На събитието присъстваха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов, представители на Организацията за развъждане на автохтонни породи овце в България и кметът на град Калофер Румен Стоянов.
Градоначалникът поздрави присъстващите и благодари на всички онези животновъди, които в лошото метеорологично време са отишли в Балкана, за да докарат стадата си. “Но какъв ще е съборът ако тези хора със стадата не са тук? Тези хора в това лошо време, погледнете към Балкана, в тези мъгли отидоха и свалиха и конете си. Към тях поклон!”, каза Стоянов.
“България е държава, която може да се похвали със своето биологично и генетично разнообразие на селскостопански животни. Адмирации на всички онези, които днес се занимават точно с тези породи животни!”, каза директорът на изпълнителната агенция Георги Йорданов. Той сподели думите на един от видните български професори Георги Здравков, който казва, че българските селскостопански животни, нашите родни породи са живите паметници и за в бъдеще ще ни потрябват за развъдна и селекционна дейност.
От Управителния съвет на Обединените животновъди поздравиха организаторите на събора и казаха, че 15 години са много време, труд и усилия. Те пожелаха здраве и този събор да пребъде.
Всеки един от животновъдите, който представи своите животни, получи от кмета Румен Стоянов грамота и купа.
Повече от атмосферата на събора вижте във видеото…

Още по темата