В 15 области у нас е доказан британският вариант на

В 15 области у нас е доказан британският вариант на


В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на коронавируса, причинител на Covid-19. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

Пробите са изследвани в България и в Германия.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант на коронавируса не са потвърдени у нас.

По-рано днес в страната пристигнаха над 21 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, а до 12 март „АстраЗенека“ се очаква да достави 105 хиляди дози от своя препарат, с което ще бъдат възстановени „зелените коридори“ за свободно ваксиниране.

През изминалото денонощие у нас са поставени малко над 1500 Covid ваксини.

497 са новите случаи на коронавирус, което е 16,7 на сто от общият брой изследвани. 21 души, при които е установен новият коронавирус, са починали, в болници са настанени над 5700 пациенти с Covid-19, като 456 от тях са в интензивни отделения.

От днес в София и в редица градове в страната спряха плановия прием и свижданията в лечебните заведения.

Допускат са само планови дейности, свързани с трансплантации, онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забранени са свижданията, освен при пациенти в терминален стадий.

Днес се навършва една година от първия регистриран случай на коронавирус у нас. От тогава досега в България са регистрирани над 260 хиляди случая като близо 213 хиляди са излекувани.

Починалите с коронавирус са повече от 10 600.

Още по темата