Над 3.8 милиона са туристите у нас за деветмесечието

Над 3.8 милиона са туристите у нас за деветмесечието


Годината преминава под знака на световната пандемия, причинена от COVID–19, а туризмът е сред най-пострадалите отрасли. България също отбеляза сериозни спадове, подчертава министърът на туризма. Повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а морските ни летища отчитат двуцифрени намаления в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината са много по-малко, но в същото време кризата насърчи вътрешния туризъм – българите тръгнаха да пътуват из страната. 

Над 3.8 млн. туристи са пренощували в места за  настаняване в страната от началото на тази година до края на септември, сочат данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Повече от 2.7 млн. от тях са българи и над 1.1 млн. – чужденци, т.е.  нашите сънародници представляват 71%, а чужденците – 29 на сто.

За първи път Министерството на туризма започва да публикува актуалните статистически данни от ЕСТИ. Така бъде достъпна информация за посещенията във водещи по интерес градове и курорти, както и от кои националности и на каква възраст са хората, които избират да почиват у нас.

Актуалните данни дават възможност на всеки бизнес, свързан с настаняване и допълнителни дейности и занимания, да вижда какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, предпочитана вътрешна дестинация, пол, възраст и националност.

Информацията от ЕСТИ дава възможност за бъдещо планиране във всеки сектор, зает с туризма. Тя е еднакво полезна както за работещите в хотелиерството и ресторантьорството, така и за заетите във всички други сфери на услугите – здравни, търговски, производствени. Всяка община въз основа на данните за притока на туристи може да планира извършване на ремонтни и облагородителни дейности, за да е по-привлекателна за посетителите.

От тази гледна точка представяната информация може да е инструмент за планиране на дейността и целенасочена рекламна политика.

ЕСТИ отразява заетостта както на хотелите с десет и повече легла, така и на по-малките места за настаняване, в т.ч. и на квартирите. Системата работи официално на 1 октомври миналата година, а в края на август 2020-а регистрираните работещи обекти за настаняване в цялата страна са малко над 18 хиляди.

Мярката 60/40 за хотелиери и ресторантьори се трансформира в 80/20 и запази над 22 000 работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 позиции и общият им брой да надхвърли 30 000.

Решението за отпускане на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ вече са подадени 17 заявления. Подписан е и договорът за предоставяне на 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” за туроператори и турагенти.

България е една от първите държави, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация.

Още по темата