COVID-19: Европа регистрира за първи път над 100 000 заразени за 24 часа

COVID-19: Европа регистрира за първи път над 100 000 заразени за 24 часа

Европа за първи път надхвърли прага от 100 000 новозаразени с коронавирус (COVID-19), регистрирани през последното денонощие, след като в страни като Русия и Великобритания броят на новозаразените не престава да се увеличава през последните пет дни, информира Ройтерс.
Новозаразените в цяла Европа бележат непрекъснат ръст през последната седмица, дори след като новите инфекции в най-засегнатите страни като Индия и Бразилия показват признаци на забавяне.
Епицентърът на заразата в европейския регион се е преместил във Великобритания, Русия, Испания и Франция, които са регистрирали най-малко над 10 000 заразени във всеки от последните три дни.
Русия съобщи днес най-големия си брой заразени за денонощие от началото на епидемията, като предишния рекорд беше през май, което накара властите в Москва да обмислят затваряне на барове и нощни клубове.
Великобритания регистрира над 17 000 заразени в четвъртък, като министърът на здравеопазването на страната Мат Ханкок предупреди, че Обединеното кралство е в „опасен момент“. Много части от Северна Англия, Уелс и Шотландия въведоха по-строги ограничения върху социалното взаимодействие, за да се опитат да ограничат нарастващото разпространение на болестта.
Във Великобритания се регистрира двойно нарастване на заразените, както и тревожен процент на смъртност от 7%, който е сред най-високите в света. Повече от шестима от всеки 10 000 души са починали от COVID-19 в страната.
Коефициентът на смъртност в страната е в ярък контраст със САЩ, където той е 2,8%, въпреки че САЩ са регистрирали повече от четири пъти повече общ брой починали в сравнение с Великобритания.
Понастоящем Европа е регистрирала над 16% от общия брой заразени с коронавируса по света и близо 22% от починалите в световен мащаб. Вчера, когато новозаразените са надхвърлили границата от 100 000 души, Източна Европа е била най-засегнатият регион с над 33 600 новозаразени.
Сред 10-те страни в региона, включително Украйна, Русия и Чехия, осем отчитат рекордно увеличение на случаите през последната седмица.
Италия регистрира 5 372 заразени днес за първи път от 24 март, когато страната беше в пика на заразата. Новозаразените в страната непрекъснато нарастват от три месеца.
Страната е на второ място по брой жертви на континента, като 36 111 са починали от началото на епидемията през февруари.
Правителството на Испания днес наложи частична блокада на Мадрид. С 850 заразени с COVID-19 на 100 000 души, областта Мадрид има най-високия коефициент на заразяване в Европа.
В Западна Европа Франция регистрира рекордните 20 339 заразени за последното денонощие, като болниците преминават в авариен режим, а най-големите градове в страната затварят заведения, за да ограничат по-нататъшното разпространение на вируса.
Белгия също наложи по-строг контрол върху събиранията, след като в страната се регистрира ръст на новозаразените. Новите случаи на коронавирус са се увеличили над 2,6 пъти от началото на октомври. COVID-19 вече отне над 10 000 живота в страната, която има население от 11 млн. души.
В Европа броят на заразените за 24 часа средно е около 78 000 души от началото на октомври в сравнение със средно 47 500 новозаразени през септември./ Вестник Монитор

Още по темата