МВнР предлага Даниел Митов за специален представител на ЕС в Либия

МВнР предлага Даниел Митов за специален представител на ЕС в Либия


България ще предложи бившия министър на външните работи Даниел Митов за специален представител на Европейския съюз за Либия. Информацията е потвърдена от Министерството на външните работи.

Митов ръководеше външното министерство по време на второто правителство „Борисов“ между 2014 и 2017 година. Преди това бе на този пост във втория служебен кабинет, назначен от президента Плевнелиев. 

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не е избран.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2017 г. Даниел Митов беше обвинен в нанесени финансови щети на държавата заради сключен от ръководеното от него министерство неизгоден договор. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. Тази година бившият министър беше оправдан по всички обвинения.

Още по темата