Шопската салата на цената на пържолата

Шопската салата на цената на пържолата

Зеленчуците за шопската салата излизат между 6 и 8 лева, колкото струва кило свинско месо, показа проверка на „Телеграф“. За изчислението са взети цените на килограм от зеленчуците, които се влагат в предястието. В момента кило свинско месо струва около 8 лева, като има и по-евтино, но то е внос от Испания или Германия.
Цената на краставиците на едро е с близо лев по-висока през това лято спрямо миналата година, а доматите вече вървят по 4 лева за кило по магазините. Това става ясно от данни от оперативен анализ на основните земеделски култури на министерството на земеделието и храните и справка за цените по магазините и пазари.
Увеличение
В момента кило краставици върви по 2,18 лева на едро, а преди година по същото време са стрували 1,22 лева, което е увеличение с близо 80 на сто. В търговската мрежа пък вървят по 2,50 до 4 лева за кило.
Доматите на едро се продават средно в страната по 1,78 лева за кило, което е с 20% по-скъпо спрямо миналата година, когато са се търгували за 1,48 лева. По пазарите те вървят между 1,20 лева за дребните плодове, които са подходящи за консервиране и стигат до 4 лева за едрите розови домати, които са подходящи за салати и прясна консумация. С над 30 ст. е скочила и цената на пипера, който вече се продава за 1,35 лева за кило на едро. По магазините върви от 1,70 до 2,50 лева за кило. За сравнение миналата година в някои търговски вериги цената на чушките за печене и консервиране падна до 1 лева и дори под тази стойност.
По-скъпо тази година се продава и зелето, което струва 70 ст. за кило на едро, а преди година цената му е била около 60 ст.
От анализа на министерството става ясно още, че през тази година има драстично намаление на засадените със зеленчуци площи. Най-голямо е намалението на площите с краставици – с 34 на сто, следвани от доматите – с 18%, и зелето, което е с 12% по-малко.
В същото време се очаква рекорден добив от пшеница през тази есен. Жътвата на основните есенни култури е приключила в почти цялата страна, като са прибрани 7,087 млн. тона пшеница, 698,4 хил. тона ечемик и 376,2 хил. тона маслодайна рапица. Продукцията от трите култури е с между 24,9% и 54,2% над отчетената по същото време на миналата година, главно в резултат от повишение на средните добиви.
При слънчогледа площите са с 2,4 на сто повече през тази година, като към момента е прибрана реколтата само от 562 хектара от общо 837 000 хектара. От данните става ясно, че средният добив възлиза на 250 килограма от декар, което е с 90% повече спрямо миналата година, когато заради сушата добивите бяха много ниски и цената на маслодайната култура скочи с над 50 на сто, което доведе и до поскъпване на олиото до над 4 лева за литър./Монитор.БГ

Още по темата