„Зелените коридори“ могат да останат и след 9 май

„Зелените коридори“ могат да останат и след 9 май


„Зелените коридори“ ще продължат по начина, по който са организирани до момента, до 9 май. От 10 май нататък трябва да се направи анализ за бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори“ могат да бъдат удължени.“ Това обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов при пристигането у нас на 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“.

Огромен интерес към имунизацията има в големите населени места. В по-малките градове интересът е много по-малък, посочи Ангелов.

Във връзка с имунизацията при личните лекари и снабдяването на РЗИ – София с ваксини, министърът заяви, че е воден разговор и е постигнато съгласие как ще продължат доставките в столичното РЗИ.

За получените днес ваксини Ангелов обяви, че те тръгват по всички РЗИ-та в страната по изготвено разпределение от ваксинационния щаб. „Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, с достатъчно количества. Имаме около 4500 лични лекари. Всеки от тях, ако прави по 10 ваксини на ден, ще имаме 45 хиляди ваксинирани“, добави той.

За ваксината на „АстраЗенека“ министърът отбеляза, че въпросът е много деликатен: „Европейската комисия започна процедура за претенции пред съда за щети, които са нанесени от компанията. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина.“ 

Костадин Ангелов отново увери, че няма опасност за здравето на хората, които са си поставили тази ваксина и тези, които нямат оплаквания след първата доза, могат да си поставят и втората. Търсенето е минимално у нас и максимум 15 процента от ваксинираните лица на ден са с „АстраЗенека“. От тази ваксина ще остане в страната, уточни министърът. Той припомни, че има решение на правителството в оставка – тогава, когато са ваксинирани всички желаещи български граждани, да се предостави достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

„Много държа да кажа, че всъщност България не усети как минава третата вълна на COVID-19. Нашите медици се справиха, за което огромни благодарности“, каза Ангелов в отговор на въпрос за състоянието на болничната ни система.

Още по темата