Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел и стотинка от Божков

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел и стотинка от Божков

Бойко Борисов няма фирми, нито пък общ бизнес с Делян Пеевски, а ГЕРБ никога не са получили пари от Васил Божков. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.
Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков“, посочи Борисов.
Пеевски съм го виждал преди месеци, само политически срещи съм имал с него, те винаги са били свързани с местните райони, където сме подпомагали, подчерта Борисов.
Той коментира санкциите, наложени от САЩ на Делян Пеевски, Васил Божков и на 64 фирми.
Подкрепяме мерките на финансово министерство на САЩ и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока, каза още той. „Миналата година с президента Тръмп, с републиканското правителство, където присъства и сегашния посланик на САЩ, с вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите ни интереси по тези проекти – България и САЩ и всички наши съседи. Превъоръжаването на армията с новите F-16. Само месец преди да напуснем управлението подписахме два стратегически меморандума – по 5G и по стратегическата отбрана. Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добри отношения с колегите от САЩ. Затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока на базата на информацията, на разследванията, на фактите и доказателствата. По-скоро ми е чудно как бихме определили такъв цитат на президента Румен Радев от 9 юни 2020 г.: “Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“, посочи Борисов.
„Ако трябва да поемем вина за нещо, това е за нашия зам.-министър Манол, който е член на ГЕРБ. Когато избухна скандалът с къщите за гости, той беше отстранен като зам.-министър изтеглен от партията. Точно по времето на нашето управление бяха арестувани министри и се влизаше в Министерства“, допълни той.
Той изказа мнение и за последните събития в Българската банка за развитие. „БСП е световният шампион по унищожаване на банки. Дали някой сега не се е огледал и в ББР, дали някой не иска сега да разклати тези служители? Дали няма такъв сценарии“, попита Борисов.
„Аз като женен човек бих искал да започна с това как набедиха едно момиче. Не само, че е набедена. Аз никога в живота си не съм я виждал и чувал. Представете си как това момиче говори с приятелите и семейството си. Тук бих задал въпроса защо на базата на компромат унижиха това момиче”, коментира още Борисов./Dariknews.bg

Още по темата