Адмирал Емил Ефтимов предупреди за проблеми пред армията

Адмирал Емил Ефтимов предупреди за проблеми пред армията


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов предупреди, че пред държавата и пред военните стои най-трудната задача – да се осигури финансиране на отбраната.

„Ние, генералите, трябва да кажем на българското общество, на българските политици, че в скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на професионалните си задължения. Ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана“, каза той.

На представянето на първата част от книгата за българските генерали и ролята им в българската история военен №1 на България отбеляза, че тези предизвикателства произтичат от записаните ангажименти в Програмата за развитие на армията до 2032 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили 2026 г.

През февруари депутатите приеха Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032-ра. Там беше записано, че до 2024 г. разходите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП.

След 2024 г. разходите за отбрана да се поддържат на ниво не по-ниско от 2% от БВП. Предвижда се 20% от разходите за отбрана да са за придобиване на ново въоръжение и техника. При приемането обаче депутати изразиха притеснение, че прогнозната финансова рамка до 2032 г. осигурява само 25 процента от необходимия ресурс.

В плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г, който още не е приет, пък се предвижда придобиване на подводници за военноморските сили, нова техника за Сухопътните войски, нови радари за ВВС.

Наскоро приетият Доклад за състоянието на отбраната отчете, че за миналата година разходите за отбрана са били милиард 920  млн. лв., което представлява 1,62% от БВП.

Още по темата