Желанието за силна ръка доминира при доста възрастови групи у нас според проучване на ЦИД

Желанието за силна ръка доминира при доста възрастови групи у нас според проучване на ЦИД


Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) представи днес две изследвания – на обществените нагласи към демокрацията и демократичния преход за 2020 година и за начина на гласуване на българските евродепутати. 

„България е една от страните, които стоят притеснително по-близо до авторитаризма. Това е глобална тенденция от последните няколко години и тази авторитарна тенденция вероятно ще се засили от кризата с коронавируса“, посочи пред БНР директорът на Икономическата програма на ЦИД Руслан Стефанов преди онлайн пресконференцията „Преходът в България 2020: между европеизацията и авторитарните сенки”. Изследването обхваща и страни от Централна Европа.

„В страната ни още преди тази криза с коронавируса има ясно изявена тенденция към авторитаризъм и воля за силен лидер, който да разрешава проблемите без парламент, „с магическа пръчица“, изтъкна Стефанов. Подкрепящите либералната демокрация и пазарната икономика са най-вече във възрастовите групи 18-25 и 35-45, показва проучването. 

„При всички останали възрастови групи има превес на желанието за силна ръка. Там има два фактора, които играят силна роля: единият е усещането за несправедливост, че нямат влияние върху хода на събитията и второто, което е валидно и в международен мащаб и винаги е било заплаха за демокрацията – тенденцията на завладяване на държавата. Усещането, че няма значение какъв политически елит бива гласуван, за да управлява, а има финансово-политическо задкулисие, което управлява вместо легитимно избраната власт. Това са двата основни фактора, които влияят върху тези негативни нагласи и желанието на хората да има силна ръка, която да разреши тези два проблема“, коментира Руслан Стефанов.

Като цяло българските евродепутати са много по-некритични спрямо авторитарните режими, отчита другото изследване на Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата