Цацаров не съжалява за нищо по случая „Полфрийман“

Цацаров не съжалява за нищо по случая „Полфрийман“


„Отказах трансфера на Джок Полфрийман в Австралия, защото той е убиец с влязла в сила присъда. Един такъв акт в никакъв случай няма да донесе нищо добро в душите на пострадалите. Ако трябва да погледна Полфрийман и да погледна родителите на убития, аз ще избера техните права, а не цялата тази кампания, която се разви“. Това заяви бившият главен прокурор и сегашен председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Австралиецът, убил Андрей Монов през 2007 година, може да се прибере у дома, след като дирекция „Миграция“ на МВР отмени забраната му за напускане на страната. Миналата седмица Върховният касационен съд реши, че няма да разглежда отново условното му предсрочно освобождаване. Той беше освободен 8 години преди изтичане на присъдатаму, защото според съдиите, се бил поправил.

„По време на моя мандат се развиха немалко събития, свързани с наказателно производство срещу Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, защото през 2012 г. за първи път бе постановен отказ за трансфер. Моят предшественик – проф. Борис Велчев, отказа трансфера към Австралия“, каза Цацаров пред Нова телевизия.

По думите му оттам – нататък нещата е поел именно той.

„Всъщност, при един разговор с проф. Велчев на мен ми стана ясно, че не ми завещава горещ картоф. Но този проблем ще възниква и ще нараства все повече и повече. Велчев имаше предвид целия международен натиск, на който е бил подложен. До немалка степен признавам, че тогава го погледнах с известно недоверие. Впоследствие разбрах, че колегата е бил абсолютно прав“, посочи бившият обвинител номер едно.

През 2012 г. Полфрийман вече е в затвора. Именно тогава той създава Българското затворническо движение.

„Малка подробност, малка – но много важна, че това сдружение е създадено с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския хелзинкски комитет“, обясни Цацаров.

Посещенията на австралийските дипломатически представители тук са били буквално ежеседмични.

„На всичко отгоре, пак по това време бе издадена една книга  в Австралия. Мисля, че заглавието й беше „Кошмарът на един баща“. Авторът, мисля, че беше Белинда Хоукинс. Тази книга представи българското правосъдие, оставете българските главни прокурори, мен и Велчев, като символ на тоталното беззаконие, което бе упражнено по отношение на Джок Полфрийман“, подчерта главният прокурор и продължи – „Разбира се, веднага след моя отказ последва  позиция на Българския хелзинкски комитет, подписана от Красимир Кънев. Още помня думите в тази позиция. Отказът ми бе наречен „видим произвол“.

През 2015 г. Джок Полфрийман беше номиниран за „Човек на годината“ от Българския хелзинкски комитет. Цацаров е на мнение общественият и медийният скандали са станали причина номинацията да бъде оттеглена.

„Аз не се срамувам от нищо от това, което съм направил. Напротив. Ако сега би следвало да повторя всичкото това, пак щях да откажа трансфера, пак щях да поискам възобновяване”, убеден е Цацаров.
 

Още по темата