Борисов в Брюксел: Надявам се да постигнем споразумение

Борисов в Брюксел: Надявам се да постигнем споразумение

„Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение“, съобщи премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, Белгия, цитиран от БГНЕС.
Министър-председателят участва в извънредното заседание на Европейския съвет днес и утре в Брюксел. Това е първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.
Премиерът Бойко Борисов разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.
Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.
„Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единствено. Заедно ще се преборим с кризата, породена от COVID-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви Борисов.
Министър-председателят разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди заседанието на Съвета в Брюксел. Борисов поздрави Мишел за интензивната работа и усилията му в търсене на консолидирано решение по отношение на Плана за възстановяване на Европа.
Двамата бяха единодушни, че намирането на работещи решения и постигането на споразумение изисква упорит труд и политическа воля от страна на всички държави членки.
Преди началото на Съвета премиерът също така поздрави германския канцлер Ангела Меркел по повод рождения ѝ ден. Българският министър-председател пожела успех на Германското председателство на Съвета на ЕС и изрази увереност, че реализирането на поставените от него цели ще се отразят положително на целия Европейски съюз. Канцлерът Меркел получи подарък от премиера Борисов – сребърна бъклица с розово масло
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази увереност, че с политически кураж е възможно да бъде постигнато споразумение за възстановителния фонд на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.
„Преговорите ще бъдат много трудни, но не само по въпроса за парите, а и за хората, за бъдещето на ЕС, за нашето единство“ , каза той при пристигането си за срещата на върха в Брюксел.
Германският канцлер Ангела Меркел също очаква много трудни преговори, информира Франс прес.
„Трябва да кажа, че различията (в позициите на европейските лидери) все още са много, много големи и не мога да кажа дали този път ще стигнем до решение. Очаквам много трудни преговори“, заяви тя.
Френският президент Еманюел Макрон призова лидерите на ЕС да са готови за компромиси, за да може на двудневната среща на върха да бъде постигнато споразумение за фонда за възстановяване на европейските икономики след коронавирусната пандемия.
„За Европа това е момент на истината и амбицията“, каза той. Макрон допълни, че е уверен, но предпазлив за постигането на споразумение.
На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС – отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества, предаде БГНЕС.
За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.
В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности./Вести БГ

Още по темата