Кметовете на кметства с декларация в подкрепа на протеста/СНИМКИ/

Кметовете на кметства с декларация в подкрепа на протеста/СНИМКИ/

Първо по рода си открито общо събрание заедно с граждани на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България се проведе днес в местността „Паниците“ над Калофер. Над 50 кмета от цялата страна се събраха на поляните, за да обсъдят проблемите на селата на които те са начело. Председател на сдружението е кметът на град Калофер Румен Стоянов. Няколко от събралите се управници изразиха своето мнение относно случващото се в страната, други коментираха, че трябва обединение.
Комитетът, заедно с част от присъстващите, управляващи малки населени места, призоваха националното сдружение да излезе с официална декларация за подкрепата на президента.
“Да търсим решение на проблемите на малките населени места. Когато човек се закълне, той забравя своята политическа принадлежност. Ние не сме политици, ние сме кметове на своите населени места. Ние трябва да имаме сила, да се грижим за нашите населени места, занашите избиратели, за България”, каза Василена Цанкова – кмет на русенското село Бъзън.
Стихотворението “Защо?”, възпяващо болката по отиващото си младо поколение от малките населени места, беше прочетено от новоизбрания кмет на село Козаново Антоанета Фонди. Пред нашия репортер кметът на Калофер Румен Стоянов, заяви че това събрание е първото по рода си, проведено заедно с граждани.
“Националното сдружение съществува от 2016 година и на първото събрание, което направихме, взехме решение да се борим за самостоятелен бюджет на всички населени места в България, като кметът на общината да бъде длъжен да ги изпълнява, там е разковничето. И сега има населени места с бюджет, но няма закон, с който да накараме кмета да си свърши работата”, каза Стоянов.
На днешното заседание най-обсъждана беше темата за подкрепата на протестите на хората на жълтите павета. “Готови сме и да излезем и ние с тях, ако тези хора не ни чуят наистина”, беше категоричен градоначалникът. “Аз дълбоко вярвам, че протестите ще имат успех, защото виждам колко млади хора са там и се борят. Да, сега може да са по-рехави, но смятам, че с идването на есента младите няма да оставят нещата така”, допълни Стоянов.
На въпрос относно декларацията в подкрепа на президента Румен Радев кметът на Калофер каза, че онова, което обединява кметовете на всички населени места, са точно проблемите – те са еднакви за всички. “Тук проблемите нямат цветове”, смята Стоянов.
Гост на събитието беше народният представител Веска Ненчева.

Още по темата