Редица държави затягат драстично Covid мерките

Редица държави затягат драстично Covid мерките

От снощи във Франция е в сила нов вечерен час като мярка срещу евентуално ново рязко увеличение на случаите на Covid-19.

Отпадна въведеното ограничение за излизане от вкъщи само за ограничен период от време за пазар или спорт, а също и за неотложни пътувания.

След пика на втората вълна на заразата миналия месец във Франция сега равнището й рязко намаля. Учени обаче предупреждават за опасност от трета вълна, ако хората не спазват разпоредените мерки по време на предстоящите коледните и новогодишни празници.

В Чехия от днес започва масово доброволно тестване за коронавирус. То ще се извършва в 170 пункта с така наречените бързи антигенни тестове.

А, социологическо проучване показа, че повечето граждани във Великобритания са против разхлабване на противоепидемичните мерки за Коледа.

Световната здравна организация съобщи за рекорден брой заразени в света за последната седмица – 4,3 милиона. Увеличил се е и броят на смъртните случаи.

Коста Рика и Панама одобриха използването на ваксината срещу Covid-19 на „Pfizer “ и „BioNTech“ и така се присъединиха към Съединените щати, Великобритания, Канада, Бахрейн, Мексико, Саудитска Арабия и Сингапур, които също одобриха или предоставиха извънредно разрешение за употреба на препарата.

Германското списание „Шпигел“ съобщи, че европейската комисия има намерение да осигури за страните – членки на съюза още 180 милиона дози от ваксините срещу коронавирус, производство на „Модерна“ и „Пфайзер“.

Агенцията по лекарствата на ЕС вече заяви, че ще вземе решение за ваксината на „Pfizer “ на 21 декември като се очаква дни след това да бъде издадено регистрационно удостоверение за използването на ваксината на европейския пазар.

Същевременно американското управление за лекарствата обяви, че разрешава пускането в продажба на първи тест срещу Covid-19, който ще може да се ползва вкъщи и да е без рецепта, като тестът ще може да покаже наличието на вируса за 20 минути.

Проучване показа, че 27 % от американците не възнамеряват да се ваксинират срещу коронавируса.

Източник: Cross.bg

Още по темата