Британски медии: Следващата пандемия ще е вирусът Нипа

Британски медии: Следващата пандемия ще е вирусът Нипа

Топ учен предупреди, че следващата смъртоносна болест, която ще се разпростира по света, да предизвиква възпаление на човешкия мозък – и е 75 пъти по-смъртоносна от коронавируса, пише Daily Star.
Вирусът Нипа може да предизвика нова глобална епидемия, прогнозира водещ лекар.Открит за първи път през 1999 г. в Малайзия, водещи лекари твърдят, че припадъците и повръщането са само част от симптомите.Д-р Ребека Холанд, председател на катедрата по молекулярна и клетъчна биохимия в университета в Кентъки, издаде мрачно предупреждение, докато Ковид продължава да бушува.Тя се опасява, че е „изключително вероятно“ да видим повече вируси да завладеят света в бъдеще.Експерт заяви пред Sun Online, че макар да няма съобщения за текущи огнища на Nipah, това е тревожно и, че това е само едно от редица заболявания, за които трябва да внимаваме.
Той също е определен от Световната здравна организация като един от 16-те потенциални вируса, които ще бъдат следени.
Тя заяви пред изданието: „Нипах може да бъде абсолютно причина за нова пандемия. Няколко неща за Нипах са много тревожни.
„Смъртността за този вирус е между 45 и 75 процента в зависимост от огнището – така че това е много по-високо от Covid-19. Доказано е, че Нипах се предава чрез храна, както и чрез контакт с екскреции от хора или животни.
„Инкубационният период за Нипах може да бъде доста дълъг и може да бъде неясно дали предаването може да се случи през това време.“ / Monitor.bg

Още по темата