Каназирева: Следим ситуацията в цялата област, апелирам за повече отговорност!

Каназирева: Следим ситуацията в цялата област, апелирам за повече отговорност!

За първи път от началото на пандемията в област Пловдив имаме 13 нови случаи на заболели от коронавирус. Усложнява се епидемиологичната ситуация, което още веднъж трябва да ни накара да се замислим и да спазваме указанията на здравните власти. За първи път имаме болни и в две нови общини Асеновград и Брезово. Взети са всички необходими противоепидемични мерки. Общо от РЗИ са направени над 40 предписания, продължават проучванията за контактни лица. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.
Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на Пловдивска област от началото на пандемията до момента, е 163. От тях в общините: Пловдив – 95, Карлово – 3, Кричим – 4, Хисар – 2, Родопи – 35, Стамболийски – 6, Калояново – 1, Перущица – 11, Раковски – 3, Марица -1, Асеновград -1, Брезово – 1.
Случаите от днес са 13, като три от тях са хоспитализирани.
– Жена на 45г. от с. Белащица, хоспитализирана в МБАЛ «Св.Иван Рилски» Пловдив.
– Жена на 57г. от с. Белащица, лекар в МТБ Пловдив.. На домашно лечение е. В болницата е предприето всичко необходимо. За 72 часа се затварят две отделения за дезинфекция. Контактният персонал се изследва.
Двете пациентки са майка и дъщеря
– Жена на 28г. от гр. Брезово. Живее и работи в Пловдив-готвач в ДГ «Щастливо детство». Взети са проби за изследване на 11 човека от персонала. Всички са отрицателни. Нямала е контакт с децата. Под карантина в Пловдив е.
– Мъж на 34г. от Пловдив. Служител в райнното поделение на пожарната в р-н Тракия. В дома си е. Контактните лица са изследвани и са се самоизолирали .
– Мъж на 87г. от Пловдив. Хоспитализиран в Инфекциозна клиника на УМБАЛ «Св.Георги».
– Мъж 49г. от гр. Асеновград, хоспитализиран в МБАЛ Асеновград
-Жена на 69г. от гр. Кричим. Работи в шивашка фирма, но последно е била на работа на 15.06.2020, което ограничава риска за останалите работници. На домашно лечение е.
– Жена на 61г. от Пловдив. Работи във фирма в с. Костиево. На домашно лечение.
– Жена на 38г. от Пловдив и сина й – на 9 години . И двамата са на домашно лечение.
– Мъж на 36г. от Пловдив. В дома.
-Мъж на 20г. от Пловдив, работи в Пазарджик. На домашно лечение
– Жена на 57г. от Пловдив. В дома си под карантина.
Оздравелите пациенти са 95, а на домашно лечение са 44.
От всички потвърдени случаи до момента 20 са инфектираните медицински лица, от които 16 са излекувани. От тях четирима – 2-ма лекари и 2-ве санитарки са на домашно лечение.
Към момента са хоспитализирани 20 лица:
∙ УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив – 16 (1 интубиран)
∙ МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 3
∙ МБАЛ Асеновград – 1
Свободните легла за COVID-19 в „Свети Георги“ са 45, плюс 5 интензивни.
„Следим ситуацията много внимателно. В непрекъсната връзка сме с всички институции. В понеделник свиквам всички болници за анализ и конкретни превантивни решения“, заключи областният управител.

Още по темата