ООН: Коронавирусът влоши ситуацията в света – всеки десети човек гладува

ООН: Коронавирусът влоши ситуацията в света – всеки десети човек гладува

Пандемията от коронавирус е увеличила броя на гладните хора по света и в момента всеки десети човек на нашата планета гладува, алармират пет организации на ООН.

Те участват в изготвянето на Световния доклад за прехраната, като между тях са Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация (СЗО). Заключението е, че коронавирусът бързо е променил живота на много хора на Земята, защото са загубили работните си места и в същото време цените са се повишили, особено на основните средства за живот.

„Ако това не е спешен сигнал, не знам какво е. В сравнение с последния доклад, сега имаме още 161 милиона гладни хора. Ако гладът не е проблем номер едно в света, тогава не знам какъв е“, каза Дейвид Бийзли, директор на Световната програма по прехраната.

Повечето от хората в недохранване живеят в Африка, където се наблюдава най-голям брой гладни хора, следвани от Азия, Латинска Америка и Карибите, съобщава „Гардиън“.

Доминик Цилер от Фонда за подпомагане на ООН казва, че „мнозина живеят така, сякаш няма да има утре“ и посочва, че това разрушава основата на живота и води до глад и недохранване.

„Това трябва да спре“, каза Цилер.

През последната година почти всеки трети жител на планетата не е имал безопасен достъп до достатъчно количество храна, а сред тях има милиони деца, което показва, че нещата вървят в грешна посока, предупреждават авторите на доклада.

„Горд съм, че можем да изстрелваме ракети с космически туристи до Луната, но на Земята в същото време деца гладуват всеки ден“, каза Бийзли.

Организацията на обединените нации призова политиците за помощ на бедните страни за смекчаване на последиците от пандемията.

„Трябва да работим заедно по хранителната система и нейната трансформация. Никой не трябва да бъде пренебрегван“, каза Зузана Якоб от Световната здравна организация.

От десетилетия гладът по света непрекъснато намаляваше, но от 2015 г. броят на гладните отново започна да нараства. Преди това Организацията на обединените нации си бе поставила за цел да сложи край на глада по света до 2030 г., но при сегашните обстоятелства, особено поради пандемията, тази цел ще бъде трудно постижима.

Източник: Actualno.com

Още по темата