Депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс с разправии и издирване на Слави

Депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс с разправии и издирване на Слави

След куп разправии и процедурни хватки депутатите гласуваха предложенията за промени в Изборния кодекс.
Първото предложение за промените от „Да България“, внесени от Христо Иванов бе отхвърлено.
Наложи се обаче прегласуване, в което 210 94 за против 0 въздържали се
Що се отнася до предложението на ИТН, внесено от Ива Митева, бе прието. Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ – СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване „за“ законопроекта гласуваха 210 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“ той бе приет.
От „Има такъв народ“ предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, като такива секции да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.
От партията предлагат също така да се създаде изборен район „Извън страната“, както и изцяло въвеждането на машинния вот. От „Има такъв народ“ предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.
Предложението на Мая Манолова пък също бе отхвърлено. Гласуваха 203 народни представители. „За“ бяха 69, 1 против, а въздържалите са 134.
Следващото предложение на „Да, България“ също бе отхвърлено. Отново се наложи прегласуване, при което гласуваха 216, за – 95, против  -1,  въздържали се 122.
Предложението на ГЕРБ, внесено от Десислава Атанасова също бе отхвърлено. Гласували бяха 216, „за“ – 68, против – 76, въздържали се 72. Заради това гласуване депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев предложи прегласуване и поименна проверка, за да се даде възможност на Слави Трифонов да вземе отношение по промените за мажоритарен вот.
При поименната проверка обаче се оказа, че Слави Трифонов не е онлайн. Депутатите в залата пък се оказаха 219.
При прегласуването на предложението на Десислава Атанасова гласуваха 69 депутати „за“,  против – 65, а въздържалите се бяха 70. Предложението не бе прието.
Последва предложението на Николай Хаджигенов – Гласували 217, от които „за“ бяха 9, против – 70, а въздържалите се 128.
В крайна сметка на първо четене минаха предложенията за промени, внесени от ИТН. /Блиц.БГ

Още по темата