Парламентът ратифицира споразумението за ваксини срещу COVID-19

Парламентът ратифицира споразумението за ваксини срещу COVID-19


Парламентът ратифицира споразумението за ваксини срещу коронавируса.

Споразумението е основата, на която Европейската комисия се упълномощава да сключи от името на участващите държави членки предварителни споразумения за покупка с производители на ваксини, като целта е да се снабдят с ваксини в борбата с пандемията COVID-19 на нивото на Европейския съюз.

Участващите държави членки ще придобият дози ваксини от производителите на базата на предварителни споразумения за покупко-продажба, освен ако не е договорено друго. Следователно всички съответни политики за ваксинация остават по преценка на участващите държави-членки.

Вчера председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че България ще участва в общия европейски търг за ваксина срещу COVID-19.

Тя обясни, че държавите членки ще придобият ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно европейско ниво, без всяка държава членка да прави сама такъв.

„Включването на България към споразумението не е свързано с предварителни финансови задължения. Така ще може да гарантираме на българските граждани, че при откриването на надежда ваксина те ще имат достъп до нея“, поясни шефката на здравната комисия.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че ваксинирането няма да бъде задължително, но ще има възможност всеки човек при заявено желание да може да си постави ваксина. Той уточни, че към момента все още няма разработена ваксина. По предварителни данни се очаква в средата на август да има яснота по темата.

По предварителни данни на здравното министерство, рисковите групи, за които ваксината е най-необходима, са два милиона души. Това са прогнозни стойности и обхващат хората над 65 години, хората, които имат хронични заболявания, както и всички медицински и немедицински лица, които имат пряк контакт със заразени с коронавирус.

Още по темата