В щата Джорджия ще има повторно преброяване на гласовете

В щата Джорджия ще има повторно преброяване на гласовете


Американския щат Джорджия, където демократът Джо Байдън и президентът републиканец Доналд Тръмп са с почти изравнени позиции, съобщи днес, че ще се извърши повторно преброяване на гласовете на президентските избори.

Надпреварата в Джорджия продължава да е много оспорвана, заяви на пресконференция в Атланта щатският държавен секретар Брад Рафенспържър. „При толкова незначителна разлика, в Джорджия ще има повторно преброяване“, каза той.

По данни на социологическа агенция „Едисън рисърч“, цитирани от Ройтерс, Байдън има преднина от 1579 гласа.

Като процент при преброени 99 на сто от бюлетините и Тръмп, и Байдън имат по 49,4 на сто от гласовете.

В щата Аризона Байдън изпреварва Тръмп с 43 569 гласа /50.0 срещу 48,6 процента от гласовете/, при преброени 92 процента от бюлетините, съобщи „Едисън рисърч“. 

Към момента резултатът е 264 гласа за Байдън срещу 214 за Тръмп, за президентския пост са нужни 270 гласа от общо 538 изборни делегати от всички щати.

Междувременно председателката на Камарата на представителите в Конгреса, демократката Нанси Пелоси, нарече Джо Байдън „избрания президент“ на САЩ.

Тази сутрин изглеждаше очевидно, че екипът Байдън-Харис ще спечели надпреварата за Белия дом, заяви на пресконференция Пелоси и допълни: „Избраният президент Байдън има солиден мандат да управлява“.

Още по темата