Пускат в сряда част от третата линия на метрото

Пускат в сряда част от третата линия на метрото


В сряда по обяд на 26 август стартира първият етап на третият лъч на метрото. Това каза изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. Откриването на първия участък от третия лъч ще бъде на метростанция „Медицински университет“.

Ще бъдат пуснати 8 станции, на които се очаква пътникопоток от 60 хил. души. По традиция в първия ден пътуването по това направление ще бъде безплатно.

По проект третият лъч трябваше да бъде завършен през май, но имаше редица технически затруднения. Той ще бъде пускан на етапи, като утре стартира първият. Следващия – от „Красно село“ до „Овча купел“, се очаква в края на годината. Общо за двата етапа се предвиждат 90 000 пътници, а за цялата трета линия ще има над 200 000 пътници дневно.

Първият участък е дълъг около 3 км  и ще има две подземни метростанции. Стойността му е 80 973 184.56 лв. без ДДС. По него работи обединение „Метро запад“, съставено от „Джи Пи Груп“, „Станилов“ ЕООД, „Интерпро“, „БИАС – М“ с подизпълнител „Старт Инженеринг“ АД.

Вторият участък е с трасе от близо 1.5 км , с две подземни метростростанции и жп спирка. Стойност му е  86 000 000 лв. без ДДС. Изпълнител е „Обединение Горна баня“, с партньори „Трейс Груп Холд“ АД, „Интегрирани строителни системи“ ЕООД, „Евро Алианс тунели“ АД, „Мармет“ ООД и инж. Георги Иванов Евстатиев.

Третият етап от метродиаметъра е с дължина около 3.5 км  – с четири метростанции от бул. „Владимир Вазов“ до ж.к. „Левски Г.

Европейската безвъзмездна финансова помощ за строителството на третия метролъч е в размер на 390 млн. евро.

Още по темата