Радев: Няма да бавя процедурите за свикване на парламент

Радев: Няма да бавя процедурите за свикване на парламент


Президентът Румен Радев очаква обнародването от Централната избирателна комисия на списъка на избраните народни представители, за да издаде указ за свикването на 45-ия парламент. Това заяви пред журналисти държавният глава.

Нямам намерение да бавя процедурите, редно е час по-скоро да имаме яснота и стабилно редовно правителство, категоричен бе президентът. Запитан коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандат за съставяне на правителство, той каза, че преди това първата и втората политически сили (ГЕРБ и „Има такъв народ“) ще трябва да направят своя опит.

Румен Радев нарече спекулации коментарите в общественото пространство относно евентуалното служебно правителство.

„Трябва да следваме стриктно условията и на Конституцията, и на Закона. Нека видим дали ще има първо връщане на мандат, второ връщане на мандат. Едва тогава ще говорим за трети“, заяви президентът.

Новият парламент се очаква да бъде свикан до края на седмицата – в четвъртък (15 април). Тогава трябва да бъде избрано неговото ръководство, като нагласите според депутати са председателят да е от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

„Ще предложим правителство не като политически знак, а такова което от ден първи може да гони амбициозни цели, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено“. Това каза днес вицепремиерът Томислав Дончев, който беше и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в Габрово, на пресконференция в централата на партията, на която беше представен анализ на изборните резултати.

„Обичайно опитите да се заобиколи първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле. Не го четете като страст към власт. Властта тежи много, ако имаш крехки рамене – може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някого, не е кауза, а само липса на кауза“, каза още той.

Още по темата