Деца за продан: Между 5 и 7000 лв. плащали на бременни да продадат бебетата си

Деца за продан: Между 5 и 7000 лв. плащали на бременни да продадат бебетата си

Между 5 и 7000 лв. са били плащани на малоимотни българки, които раждали и продавали бебетата си в Гърция, съобщиха от прокуратурата.
На 29.04.2021 г., в изпълнение на издадена от Специализирана прокуратура Европейска заповед за арест, в германския град Нойнкирхен, провинция Саарланд, са задържани двама български граждани – съпрузите В.П. и К.П.
Те са привлечени като обвиняеми от спецпрокуратурата на 1.02.2021 г. за участие в организирана престъпна група за търговия с новородени бебета в Гърция. За участие в групата е привлечен и В.А. (син на К.П.). Той е задържан у нас на 12.02.2021 г. от служители на ГДБОП и в момента е в следствения арест с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена му от спецсъда. С постановления на наблюдаващ прокурор на В.П. и К.П. е наложено задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда, след като бъдат предадени на българските съдебни власти.
Тримата участници в групата набирали в различни селища на страната бременни жени, склонни да продадат зад граница новородените си деца срещу обещано възнаграждение – най-често между 5000 и 7000 лева. После жените били превеждани в Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета.
Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че престъпното сдружение е започнало дейността си през 2015 г. До момента са установени 9 жени – всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в Гърция.
Предстои двамата обвиняеми, задържани в Германия, да бъдат предадени на българските съдебни власти.
Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления, съгласно чл. 159 от НК, са от 5 до 15 г. затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество./Монитор.БГ

Още по темата