Доц. Мангъров: Около 40% от населението на България вече се е срещнало с коронавируса

Доц. Мангъров: Около 40% от населението на България вече се е срещнало с коронавируса


Около 40 процента от населението на България вече се е срещнало с коронавируса, ако тази статистическа извадка от лабораторните тестове за PCR, които се правят ежедневно, е вярна, обяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров, според когото всички тези изкуствени затваряния и отваряния в страната са напълно излишни и ще създадат проблеми, които ние ще решаваме с години.

Доц. Мангъров посочи, че проблемът при ваксините срещу коронавируса не са алергичните реакции, а фактът, че не е ясно какъв е онкогенният потенциал на тези ваксини – тоест дали генетичния материал, който се инжектира, не би могъл на по-късен етап да доведе до онкологични промени или пък чуждите белтъци – до автоимунни заболявания. Проблемът е, че това не са неща, които могат да се установят за три или четири месеца, казва Мангъров, а за Инфекциозна болница, в която работи, допълва, че тези от пациентите, които са на възраст до 40 години, са по-скоро там, защото са уплашени. Истински болните са на възраст над 60 години, категоричен е Атанас Мангъров.

„Резервите ми към ваксините не са, че човек като се набоде, ще му се зачерви рамото, дупето или ще се обрине. Въпросът е, че с тези ваксини се вкарва генетичен материал, който дава възможност на човешките клетки да произвеждат части от вируса и така се образуват антитела. Тук обаче има два съществени момента,” обясни Мангъров пред „Дарик“.

„Първият проблем е – доколко тази РНК, която се вкарва, не би могла да доведе до това нещата да тръгнат накриво и да се стигне до някакви онкопроблеми. Второто е – доколко тези белтъци, които се произвеждат под въздействието на тази РНК, биха се приели от организма като чужди белтъци и биха възникнали автоимунни реакции. Това не са неща, които могат да се установят в рамките на 4 месеца и ако случайно се окаже, че отговорите на тези въпроси не са такива, каквито ни се иска, ще имаме много сериозен проблем,” категоричен е инфекционистът.

Според него причините за втория локдаун са следните:

„Стигна се, защото едни части от обществото се уплашиха и отказаха да си гледат работата. На първо място, това са учителите, а на второ – личните лекари. Решиха, че не са защитени при условията, в които полагат своя труд, и една значителна част от тях отказаха да изпълняват задълженията си, в резултат, на което се стигна до препълване на болниците.”

„Мисля, че колкото по-бързо се върнем към нормалното състояние на нещата, толкова ще бъде по-добре за всички. Всички тези изкуствено създадени отваряния и затваряния са абсолютно излишни и ще създадат проблеми, които ще решаваме години напред,” завърши доц. Мангъров.

Още по темата