Борис Ячев: Има начини да се повишат заплатите във ВМЗ

Борис Ячев: Има начини да се повишат заплатите във ВМЗ

Хора, работещи в един от най-популярните оръжейните оръжейни заводи, получават заплата малко над минималната. То коментира възмутен пред ПБ Новинар водачът на областната листа на Българските патриоти Борис Ячев. Оказа се, че основният проблем пред ВМЗ Сопот не е реализацията на продукцията, а ниските заплати и от там и липсата на специалисти. В момента средната възраст на оръжейниците е пенсионна. Младите хора или бързо напускат, след като видят мизерното възнаграждение, или изобщо отказват да кандидатстват там за работа, обясни още Ячев.
Една от причините според Ячев е фактът, че заводите на ВМЗ Сопот работят на ишлеме, а продукцията им се пласира от посредници. Например срещу единствената държавна фирма „Кинтекст“ има 200 лицензирани частни фирми за продажба на оръжие в България, които пласират продукцията в цял свят. Ожесточената конкуренция между тях води до дъмпинг на цените и съответно по-ниски цени и до по-ниска печалба и за ВМЗ Сопот.
Борис Ячев припомни, че до сега единствената грижа на държавата, проявена към ВМЗ Сопот, е решението на 44-я парламент да включи предприятието в забранителния списък за приватизация.
Със служителите Ячев обсъди начините как може да се помогне на ВМЗ. Според него заводът трябва да започне бързо да си прибира задълженията от частните фирми, на второ място да се преразгледа режима на даване на лицензи за търговия с оръжия, като се повишат изискванията и критериите, защото 200 търговци за един производител са прекалено много. С увеличаването на печалбата на оръжейницата ръководството да търси начин за увеличение заплатите на работещите. Това ще върне обратно добрите специалисти от региона и ще даде възможност за работа на млади хора, е категоричен патриотът.
Българските патриоти са с № 16 в интегралната бюлетина
Купуването и продаването  на гласове е престъпление!

Още по темата