В Китай се ваксинират рекордните 20 милиона души дневно

В Китай се ваксинират рекордните 20 милиона души дневно

Учените са изумени от невероятните мащаби на ваксинационната кампания срещу коронавируса в Китай, където се поставят 60% от всички произведени ваксини в света.

През последната седмица в азиатската държава всеки ден се ваксинират около 20 милиона души. С такива темпове Великобритания би успяла да ваксинира цялото си население в рамките на 6 дни. Само в Китай живеят повече от половината от всички 35 милиона души по света, които ежедневно получават доза от ваксина срещу COVID-19.

Золтан Кис, инженер-химик в изследователски център за производство на ваксини „Future“ към Лондонския колеж „Imperial College“, признава, че производственият капацитет на страната е шокиращ. За да се ваксинират толкова много хора на дневна база, е нужно да се положат огромни усилия.

Повечето от дозите, които се прилагат, са от едната от двете одобрени от СЗО ваксини за спешна употреба в целия свят. „CoronaVac“ се произвежда от компанията „Sinovac“, базирана в Пекин, като нейната ефективност срещу симптоми на COVID-19 по време на клиничните изпитания достигна 51%. Защитата, която осигурява срещу тежко протичане на инфекцията и смърт е много по-висока обаче.

Вторият препарат е разработен в Пекин от държавната компания „Sinopharm“ и има ефективност от 79% срещу симптоматично протичане на болестта и хоспитализация.

Китай – основен доставчик на ваксини за светаБлагодарение на Китай се покриват голяма част от нуждите на страните по света. До момента са доставени 350 милиона дози на повече от 75 страни. Очаква се одобрението на СЗО да даде възможност двата препарата да достигнат и до по-бедните държави.

Ронгджун Чен, експерт по биоматериали към същия център, споделя: „Ваксинационната кампания тръгна мудно и колебливо, но бързо набра скорост. Около средата на месец април започнахме да ваксинираме около 5 милиона души дневно.“

По информация на служител от Китайската държавна комисия по здравните въпроси целта на управляващите е през 2021 г. да се произведат приблизително 3 милиарда дози от ваксините срещу COVID-19, а след това броят им да нарасне до 5 милиарда годишно.

За да се постигне обаче подобен производствен капацитет, е нужно да се въведат промени както в самото производство, така и по дистрибуторската верига. Трябва да се обмислят много аспекти на процеса – добива на суровини, производството на активните съставки, пълненето на флакончетата и доставянето им до ваксинационните центрове. Изключително важно е всеки елемент по веригата да бъде на точното място в точното време.

Предизвикателството растеНеслучайно акцентираме върху мащабния производствен капацитет. И двете ваксини „CoronaVac“ и „Sinopharm“ се базират на деактивиран вирус. Какво означава това? Учените поясняват, че този вид ваксини изискват повече време и са по-трудоемки, отколкото иРНК ваксините като „Pfizer“ и „Moderna“. Преди да се убие вирусът, той трябва да се култивира в живи клетки в така наречените биореактори. Процесът може да отнеме месеци.

„Не е изключено Китай да се е възползвал от опита и ресурсите, свързани с производството на ваксини с деактивиран вирус срещу други болести като грип и хепатит А“, споделя Джин-Донг Иен, вирусолог от Хонгконгския университет.

Към 06.06.2021 г. страната е поставила 778 милиона дози на своето население, което наброява близо 1,4 милиарда души. Ако запази същия ритъм, до 3 месеца всички граждани ще бъдат ваксинирани.

Рейна Макинтайър, епидемиолог от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, обаче не вярва, че е възможно кампанията да поддържа същите темпове. Тя уточнява, че повечето ваксинирани до този момент живеят в големите градове като Пекин, където 87% от възрастните са получили поне първата доза от ваксината. Експертът очаква сериозно забавяне и повече проблеми, когато започне ваксинирането на селското население. 

Източик: Framar.bg

Още по темата