Гешев даде да се разбере, че няма да подава оставка

Гешев даде да се разбере, че няма да подава оставка


Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма намерение да се оттегля от поста. 

„За какво да подавам оставка? За това, че си върша работата? За това, че десетки недосегаеми олигарси са в ареста или се срият в други страни? За това, че телефонните измами почти спряха…“, коментира Гешев в телевизионно интервю.

Според него единственият недосегаем човек в България е президентът, „докато Конституционният съд не се произнесе“.

Главният прокурор атакува държавния глава заради вчерашните протести в столицата. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

„Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката. Той се катери върху гърба на прокуратурата, за да постигне някои елементарни, дребни политически успехи преди предстоящите избори“, коментира Гешев. 

Главният прокурор определи като „откровени лъжи, манипулации, хибридни атаки” твърденията, че прокуратурата може да се организира и да извърши подобна акция за броени часове. И отбеляза, че едно от разрешенията за претърсванията на „Дондуков” 2 е издадено още в неделя, а останалите – в понеделник или вторник.

Обвинител номер 1 бе категоричен, че докато той е на този пост, „прошка няма да има за никого, нито двоен стандарт”. „Определям действията на президента като тъжни. Той се присъедини към редиците на атакуващите прокуратурата, поведени от Иван Костов”, коментира пред NOVA телевизия Иван Гешев.

Върховната административна прокуратура ще назначи проверка на министъра на културата Боил Банов и ще сезира Спецпрокуратурата за извършени според нея престъпления. Те касаят документи, издадени от министерството, за строителството на небостъргач, който се издига на около 50 м от културен паметник, съобщи още главният прокурор. 

Още по темата