Климент отбеляза 112 години от Независимостта на България /ВИДЕО/

Климент отбеляза 112 години от Независимостта на България /ВИДЕО/

 
Независимостта на България беше тържествено отбелязана днес в карловското село Климент. Жители и гости на селото почетоха паметта на загиналите за независимостта и на онези, родом от Климент, които са се жертвали за Родината.
Стихотворението “Сливница” на Иван Вазов беше рецитирано от Борис Нанков и Симона Генчева, която беше облечена в гвардейска униформа.
На честването присъстваха народните представители Веска Ненчева и Данка Люртова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, зам.-кметовете Антон Минев, Стойо Карагенски и Николай Цветков, кметът на село Климент Мано Манов, общинските съветници Зорница Ранчева и Илияна Лалова.
Те поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите воини.
“Обявяването на независимостта е най-високата точка на българското самоосъзнаване и самоопределение на нашата нация в годините след Освобождението. Този акт стои като завет и исторически урок за поколения родолюбиви българи. Вярвам, че възторгът на нашия народ от 22 септември 1908 г. днес живее в нашите сърца, решени достойно и гордо да бранят завещаното от предците ни. Няма по-добър урок за един народ от историята и живота на дедите му”, каза кметът на село Климент Мано Манов.
Той припомни за всички онези 73 юначни мъже и една славна девойка, които са платили тежкия кръвен дан на село Климент.
“Трябва да си припомним за стъпалата, които изкачи Третата българска държава, за да стигне до независимостта. Винаги ще ги повтарям когато имам възможност да говоря, защото на всички трябва да е ясно, че 22 септември 1908 година не е случаен акт, не е нещо, което е замислено в кратък исторически момент и обявено на европейската и световна общественост. Това е стъпало, което Третата българска държава изкачва по пътя си и винаги това трябва да ни е на ума, защото пред нас стоят още неизкачвани стъпала и от нас зависи как ще стигнем до тях и изобщо ще стигнем ли до тях”, каза пред събралата се аудитория кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Той апелира за обединение и изпълняване на заветите на онези, които са се борили и са извоювали независимостта на България.
Още от атмосферата на честването вижте във видеото…

Още по темата