Джо Байдън призна арменския геноцид

Джо Байдън призна арменския геноцид


Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 г., предаде Франс прес.

„Американците почитат всички арменци, които са загинали в геноцида, започнал на днешната дата преди 106 години“, се казва в изявление на Байдън.

„Става дума да се почете паметта на жертвите, а не да се обвинява когото и да било“, каза пожелала анонимност официална представителка на САЩ.

Турция „изцяло отхвърля“ решението на Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс.

„Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма“, написа Чавушоглу в Туитър. Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и „ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба“. „Думите не могат да променят или да пренапишат историята“, заяви още турският външен министър.

Вчера се състоя телефонен разговор между Байдън и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган с изключително напрегнат и с остър тон по някои въпроси от двустранен характер, съобщиха турски медии.

В коментар на СиЕнЕнТюрк, озаглавен „Детайли от един напрегнат разговор“, се посочва, че двамата президенти са засегнали много въпроси, засягащи взаимните интереси на страните.

Втвърдяване в тона на разговора е предизвикала темата за събитията от 1915 г., които Байдън възнамерявал да признае за „арменски геноцид“.

По този въпрос Ердоган реагирал остро на Джо Байдън и посочил, че една такава трактовка ще навреди изключително дълбоко на отношенията между Турция и САЩ и че представлява „червена линия“ за Турция. СиЕнЕнТюрк подчертава, че разговорът между двамата президенти, който е първият след избирането на Байдън, е бил неочакван и изненадващ.

Предишните американски президенти /Роналд Рейгън, Барак Обама, Доналд Тръмп/, в знак на лоялност към съюзника си в НАТО и въпреки решението на американския Конгрес, избягваха да използват думата „геноцид“, наричайки събитията от 1915 г. „голямата трагедия“, „голямото нещастие“.

Интересен е фактът, че и Джо Байдън, когато бе вицепремиер на Обама, не използваше думата „геноцид“. Байдън е първият американски президент, който се ангажира официално и публично с това определение.

Още по темата