Добрите хората подаряват най-ценното – време

Добрите хората подаряват най-ценното – време

Снаближаването на Коледните празници започваме да се замисляме за това, което наистина има смисъл в живота ни и което олицетворява тези светли празници най-добре – семейството. Нещо, което много хора приемат за даденост, когато би трябвало да сме благодарни за него всеки един ден от живота ни.
Приемаме за даденост близките ни хора, но може би най-вече приемаме за даденост родителите ни. Някак сме свикнали те да са до нас, да ни подкрепят и помагат. Очакваме да са там, когато сме тъжни, когато сме весели, когато сме болни, когато имаме нужда от помощ. И не просто да са там, а да ни помагат и да се грижат за нас.
Това важи в най-голяма степен, когато сме деца. Да си признаем, когато бяхме малки и ни се случеше нещо значимо за нас, тичахме първо при мама или татко.
Но какво, ако ги нямаше?
Не се замисляме изобщо за това, а би било редно. Защото има деца, които не знаят какво е мама, какво е татко. За тези деца знаем, че живеят на едно място, което студено наричаме дом за деца, лишени от родителски грижи или още по-студеното институция. Да, студено, защото там го няма семейния уют, няма я топлината на родителската обич.
Само че там децата са същите, каквито сме и ние. Те също имат нужда от прегръдка, когато паднат, от похвала, когато се справят добре, от помощ, когато не успяват в нещо. Какво се случва с тези деца? Към кого се обръщат, когато имат нужда от помощ? Първоначалният отговор е към никого и това е разбиващ сърцето отговор.
Обаче не е съвсем верен. Когато мама и татко просто не съществуват, това не означава, че не съществуват изобщо добри хора. В такива моменти и при такива деца идват именно добрите хора като тези от Фондация „Подарете книга”. Преди пандемията от COVID-19 да завладее света, те правят ежемесечни посещения в домовете за деца, лишени от родителска грижа в цялата страна и правят всичко по силите си, за да покажат на тези деца, че не са сами.
И да, те правят разлика, променят животи и просто помагат. Както помагат и на 16-годишната Гергана от град Враца. Благодарение на Фондация „Подарете книга” Гери се запознава с дългогодишната доброволка на фондацията Кристина и двете се сприятеляват.
Фондация „Подарете книга“
Когато фондацията анонсира „Стипендията на Подарете книга” те са един от първите отбори, които се записват за участие. Заедно решават да направят предизвикателството по математика и по-точно Гери да се научи да решава квадратни уравнения. Работят усилено близо два месеца, като Гери не си взема почивка от задачите дори, когато с децата в дома отиват на лятна ваканция в Албена.
Кристина разказва, че помолила Гери да ѝ изпраща снимки от плажа, а Гери изпращала снимки на решени задачи. Естествено, когато идва време за финалния изпит Гергана се справя прекрасно и съвсем заслужено получава стипендия от 100 лв.
Но най-важното е, че Гери знае, че когато няма родител, който да ѝ помогне със задачите по-математика например, това не означава, че изобщо няма кой да ѝ помогне.
Фондация „Подарете книга”, която съвсем заслужено е финалист в специалното издание на ПРОМЯНАТА, служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да работят с децата, да са техни ментори и приятели. Всеки един от нас може да помогне, като дари просто част от времето си за дете, което има нужда от това.
Какво казват от Фондацията: „Липсата на родителска грижа и адекватно развитие в училище прави нуждата от такива доброволци много голяма. Всяка минутка, която подарявате от времето си може да бъде използвана детето да научи нещо ново от живота. Независимо дали ще се съсредоточиш върху животните в Африка, произходът и движението на парите или просто ще разкажеш как се правят яйца на очи, детето ще научи нещо ново”.
Но Фондацията не само събира хора, които подаряват частица от времето си на децата в институции, тя намира местни учители за извънкласни занимания и професионални курсове; помага на децата, които излизат от домовете да си помогнат сами и да намерят своето място в реалния живот.
Защо да ги подкрепите:
Децата в институции живеят по принцип в изолация. COVID-19 пандемията напълно ги лиши от възможност за контакт с външния свят. Децата не могат да излизат, не могат да се срещат със своите ментори. Това води до загуба на мотивация за учене, пасивност, депресия, агресивно поведение. За да продължат да подкрепят децата и да запазят приятелството на доброволците, от „Подарете книга” решават да ги пренесат онлайн.
Затова създават Стипендията – програма, чрез която всяко от децата ще има възможност, спрямо своите възможности, да си постави цел от предварително даден списък с идеи: например да научи таблицата за умножение и деление или да достигне ниво A1 по английски. А след това, с онлайн подкрепата на своя ментор, да работи за постигането ѝ.  Всяко дете, което изпълни целта си в срок, получава награда – стипендия от 100 лв. Ако желае, после може да участва отново с друга цел.
За да протичат гладко онлайн заниманията, от „Подарете книга” ще подпомогнат домовете с техника и ще подготвят децата и служителите в тях как да работят с нея. Ще организират и посещения на място в институциите с ограничен брой доброволци и социални работници. Чрез тях ще могат да откриват децата, на които изолацията се отразява най-тежко, да им оказват психологическа подкрепа и да ги въвличат в Стипендията.
Чрез Стипендията „Подарете книга” ще покажат на децата от домове, че не са сами, дори и в този труден период на изолация. Ще им помогнат да се научат да си поставят цели и да ги изпълнят. Да видят, че когато проявиш постоянство и борбеност, усилията се отплащат. Ще ги подготвят за живота като самостоятелни възрастни.
ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна./ Вести БГ

Още по темата