„Шпигел“: Борисов помагал на Ердоган в нарушение на международните конвенции

„Шпигел“: Борисов помагал на Ердоган в нарушение на международните конвенции


Германското издание „Шпигел“ е публикувало свое разследване под заглавие „Как българският премиер се превърна в слуга на Ердоган“.

Според данни на изданието премиерът Бойко Борисов е помогнал на турския режим на президента Ердоган да преследва негови политически противници и опозиционери. В публикацията се споменава, че това се е случило с участието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и в нарушение на международните конвенции.

„Той никога не е пазил в тайна отвращението си към европейците. Реджеп Тайип Ердоган обвини германското правителство, че помага на терористи, обиди Франция, наричайки я провокатор. От седмици той заплашва Гърция с война в морето заради борбата за газови находища“, се казва в уводната част на текста.

Германското издание подчертава, че досега една държава от ЕС е била пощадена от тирадите на турския държавен глава – България. Както и че Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално приятелство.

„Приятелството на Ердоган очевидно има цена. Разследвания на „Шпигел“ показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима – и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи“, се казва в публикацията, която се позовава на данни от турското посолство в София. 

Данните на „Шпигел“ предполагали, че премиерът Борисов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и българските служби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Това се е случило въпреки изричния протест на българския съд срещу искането за екстрадиция.

В публикацията става дума за екстрадирането на Абдулах Бююк. Абдуллах Бьоюк се смята за финансист на „ФЕТО“ – организацията на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен – основен опонент на президента Реджеп Ердоган.

Ердоган обяви война на поддръжниците на Гюлен, когото посочва за организатор на опита за преврат срещу режима в Турция през 2016 г.

Още по темата